Бізнес

6 принципів успіху від Річарда Бренсона

Річард Бренсон — відомий британський підприємець, який спробував себе у надзвичайно різних галузях, і практично у кожній з них досяг успіху. Тому в нього точно є чому повчитися.

1. Ваш вік не має значення. Річарду було 16 років, коли він домігся свого першого успіху — з журналом під назвою Student. До 22 років він заснував Virgin Records. Він — живий доказ того, що ніколи не рано починати. 

2. Розширюйте горизонти. У бізнесу немає меж, але необов’язково рости прямо вгору. Потрібно розширювати горизонти. Журнал, створений Бренсоном, привів його в музичний бізнес. Потім він «доріс» до власного лейблу, а вже потім відкрив студію звукозапису і нічний клуб. Таким чином, він створив бізнес-мережу, в якій елементи зміцнюють один одного. 

3. Диверсифікуйте. Після успіху в звукозаписуючій галузі, в 1984 році Бренсон прийняв рішення заснувати авіакомпанію Virgin Atlantic Airways. З тих пір його бізнес розширився на такі сфери як мобільний зв’язок, кіно і навіть власну колу. Така диверсифікація не тільки зберігає інтерес до справи, але і захищає від злетів і падінь індустрії.

4. Можливості постійні. “Можливості, як автобуси — завжди прийде ще один”. Не втрачайте впевненості в собі, якщо вас супроводжують невдачі в бізнесі. Замість цього — уважно стежте за потенційними можливостями.

5. Дивіться в майбутнє. Virgin Galactic — приклад того, як Бренсон «вхопився за ринок, що зароджується». Так у нього було і з нафтовим бізнесом, коли його компанія скористалася високими цінами на нафту. А також з екологічним фондом Virgin Green Fund, який інвестує в розробку альтернативних джерел енергії.

6. Не звертайте увагу на бізнес-норми. Ще ніколи межа між бізнесом і Вищою метою не була така тонка. Суть в тому, щоб намагатися принести благо світу, а не просто заробити купу грошей. «З такою філософією», — пише він, — «у вас буде міцна команда, хороша мотивація та успішна справа».