ІдеїЦікаве

Як відкрити магазин косметики та парфумерії

Всі парфумерно-косметичні товари обов’язково повинні проходити сертифікацію, підтверджену документами та відповідною маркуванням. Перед придбанням товарів обов’язково потрібно перевіряти відповідні документи.

Вибір місця для магазину

Щоб магазин міг успішно працювати і приносити прибуток, він повинен розташовуватися на жвавій вулиці або в приміщенні торговельного центру. Якщо такої можливості немає, можна пропонувати товари, розносячи їх в офіси і додому. Звичайно, великого розмаху такий бізнес не досягне, але не потрібно буде витрачатися на оренду та закупівлю обладнання. Спеціалізація косметичного магазину залежить від його місцерозташування. Очевидно, що асортимент у фешенебельному районі, на вокзалі та на ринку повинен бути різним.

Організація поставок косметики

Якщо ви вирішите купувати товар за кордоном і самостійно ввозити на територію України, вам доведеться займатися сертифікацією, розмитненням та іншими нудними і часто дорогими процедурами. Виробники і дилери укладають ексклюзивні договори на поставку. З розвитком бізнесу ви зможете стати регіональним представником (дилером) якого-небудь бренду.

Підбір асортименту

Успішність вашого магазину буде багато в чому залежати від вдалого підбору асортименту. Для початку варто закупити дрібні партії різних косметичних приладдя і поспостерігати за тим, наскільки охоче їх купують. Як правило, добре розкуповують засоби по догляду за шкірою і волоссям. А от товари від і для засмаги і проти комариних укусів гарні тільки в сезон. Враховуйте і те, що косметикою користуються жінки різного віку – від тінейджерів до дам зрілого віку, тому і асортимент повинен бути різноманітним.

Скористайтеся тим, що відомі фірми досить рекламують свій товар у засобах масової інформації та іншими способами і закуповуйте вже популярні марки косметики. Якщо площа магазину достатня, розмістіть на прилавках супутні товари – косметички, біжутерію, тематичну літературу, подарункову упаковку, жіночі журнали. Уважно стежте за тим, щоб дотримувалися терміни зберігання товарів, особливо сезонних. Якщо вам не вдасться продати в сезон партію крему від засмаги або пудри літніх відтінків, вони, швидше за все, залишаться нереалізованими.

Як правильно розкладати товари

Оптимальний варіант – групувати косметику по брендам, а не за видами продукції. Жінки, як правило, воліють косметику певної косметичної лінії і охоче купують новинки улюбленого бренду. Дуже сприяють продажам «острівні» вітрини, на яких можна без праці розглянути всі запропоновані товари однієї фірми. Якщо дозволяють фінансові можливості, замовте обладнання саме для вашого приміщення. Інтер’єр косметичного магазину повинен бути ретельно продуманий, щоб у нього було приємно заходити і перебувати в ньому.

Приміщення та обладнання

Площа магазину повинна бути від 30 до 100 м. кв Плата за оренду приміщення може бути чималим, але вона не повинна бути більше 10% від товарообігу. Якщо магазин стане популярним, постарайтеся викупити площа.

Для облаштування магазину знадобиться спеціальне обладнання:

  • скляні прилавки;
  • вітрини;
  • полиці;
  • касовий апарат;
  • вивіска з назвою магазину.

Ціна обладнання: близько 250 000 грн.

Персонал

На успіх косметичного магазину дуже впливає правильний підбір персоналу. Добре, якщо вам вдасться залучити людей, які мають досвід в торгівлі косметикою. Кількість працівників залежить від площі магазину і від режиму його роботи. Оптимально, якщо в магазині будуть:

  • старші продавці – 2 людини;
  • продавці – 4 людини для змінної роботи;
  • директор – 1.

Прибуток

На старті магазин потребуватиме чималих фінансових вкладень – близько 3 500 000 грн. Окупляться вкладення протягом півтора-двох років.