Люди

Як стати успішним підприємцем: 5 порад від Майкла Блумберга

Майкл Блумберг — засновник і акціонер Bloomberg LP — міжнародної інформаційної компанії, а також один з найбільш суперечливих мерів Нью-Йорка. Ось декілька порад від нього.

Постійно навчайтесь. Найважливіше слово: «Чому?». Поки ваш розум відкритий і готовий вбирати нові знання, ви прогресуватимете. Намагайтеся залишатися студентом все життя. Люди, які впевнені, що знають все, відмовляються навчатись, виправдовують свої невдачі та не розвиваються.

Ризикуйте. Не витрачайте життя на страхи та старання уникнути провалу. Мені було 39 років, коли я втратив улюблену роботу. Я вирішив, що немає сенсу озиратися назад і чіплятися за минуле. Я ризикнув і відкрив свою компанію, хоча всі довкола казали, що нічого з цієї витівки не вийде.

Проявіть наполегливість. Наполегливість приносить плоди. Перед відкриттям своєї компанії я купив кілька склянок кави, пішов з ними в Merrill Lynch, ходив коридорами та говорив зустрічним: «Привіт, я Майк Блумберг. Чи можу я пригостити вас кавою? Давайте поговоримо». Багато хто брав стаканчик, навіть не знаючи, хто я такий. Я щодня приходив до офісу та знайомився з потенційними клієнтами, вивчав їхні запити. Через три роки Merrill Lynch став першим клієнтом Bloomberg та купив у нас 20 терміналів.

Творіть удачу самі. Щасливі випадки іноді змінюють життя на краще, але праця — надійніший шлях до успіху. Більше працюйте, і успіх не забариться. Навіть якщо вам не дуже подобається те, чим ви займаєтеся, працюєте з повною віддачею. 

Діліться. Я зробив свій перший благодійний внесок $5 на рахунок університету Хопкінса відразу після його закінчення. Мої заробітки тоді були зовсім невеликими, але я вважав за обов’язкове підтримувати альма-матер. Ви можете допомагати не лише грошима, а й справами, часом, вміннями та талантами.