Бізнес

Управління в режимі невизначеності: як розвинути гнучкість мислення

Часто, маючи багато необхідних навичок, при зіткненні зі стрімкими змінами і необхідністю негайно приймати рішення власники бізнесу впадають у паніку. Їм необхідно змінити свій спосіб мислення, стати більш «комплексними». Ось 5 кроків для досягнення цієї мети.

1. Зробіть паузу, щоби рухатися швидше. Призупинитися, залишаючись залученим в процес — цей парадоксальний крок лідери можуть використовувати, щоби створити простір для більш ясного судження, оригінального мислення і швидких, цілеспрямованих дій.

2. Побудьте невігласами. Хороші ідеї можуть з’явитися звідки завгодно, конкуренти можуть прийти із суміжних галузей, а один єдиний технологічний продукт може змінити ваш бізнес. У цих реаліях важливо слухати і думати з позиції дилетанта. Саме так з’являються оригінальні, несподівані ідеї. Іноді невпевненість — найкращий інструмент для прийняття рішень.

3. Радикально переформулюйте питання. Ставлячи собі складні питання, ви можете розблокувати існуючу ментальну модель.

4. Задавайте напрямки, а не кінцеві точки. У складних системах рішення рідко бувають простими. Замість того, щоб давати своїй команді вказівку перейти від точки A до точки Б, рухайтеся разом із нею в одному напрямку. Ведіть себе і свою команду з комплексним баченням, а не просто до кінцевої мети.

5. Тестуйте свої рішення. Швидкі та маловитратні невдачі можуть запобігти великим та дорогим провалам — цей фундаментальний принцип Кремнієвої долини справедливий для будь-якої компанії.