Бізнес

28 маркетплейсів для вашого handmade бізнесу

Etsy – це найпопулярніший маркетплейс для handmade бізнесу. Тому якщо ви ще там не зареєстровані, не гайте часу.

Asos Marketplace – започаткований в 2010 році 20-ма продавцями-ентузіастами, маркетплейс наразі налічує більш ніж 800 незалежних та унікальних брендів модного одягу, аксесуарів, прикрас, вінтажних предметів, виробів ручної роботи з усього світу. За словами самої платформи, їх цільова аудиторія – “молоді та закохані в моду”, тому якщо твої хендмейд вироби безпосередньо пов’язані з індустрією моди, поспішай сюди за новими клієнтами. Платформа стягує незначну щомісячну плату, а також комісію в 20% з усіх продажів. Створи власний магазин можна тут.

Eclectic Artisans  – платформа, що розміщує магазини з сучасними хендмейд-прикрасами, ювелірними виробами ручної роботи від понад 100 унікальних брендів з усього світу. Платформа досить ретельно ставиться до добору своїх продавців з метою контролю якості виробів, тому не кожен пересічний продавець може розміщувати на ній свої товари. Тим не менш, можна подати заявку на членство в хендмейд-спільноті (див. тут) і в разі, якщо твій хендмейд виріб відповідає всім вимогам до якості, платформа надасть можливість розміщувати на ній товари. Тарифи платформи також можна дізнатись безпосередньо в процесі розгляду заявки.

Faire – започаткована в 2017 році, ця оптова онлайн-платформа допомагає незалежним підприємцям (включаючи хендмейдерів) розширювати бізнес, з´єднуючи їх з дистриб’юторами, а також продавати/ купувати оптом. Для того, щоб створити власний магазин, скористайcя посиланням. Тарифи платформи доступні після заповнення форми.

Just Artisan – онлайн-маркетплейс для хендмейд товарів, що розміщує магазини витворі ручної роботи, посуду, одягу, цікавих аксесуарів і предметів побуту від сотень талановитих майстрів з усього світу. Маркетплейс гарантує покупцям безпечні покупки від перевірених продавців, зручний інтерфейс особистого кабінету, інструменти управління товарами, зокрема індикатора їх наявності на складі, послуги кастомізації магазину, а також досить непогану аналітику продажів. Just Artisan не стягує з продавців плату за створення акаунту, однак збирає комісію в 7.5% від фінальних продажів. Щоб перейти до реєстрації особистого кабінету, перейди за посиланням.

Rebels Market – онлайн-маркетплейс для хендмейдерів, які створюють унікальні товари для більш ніж 7 мільйонів так званих “альтернативних клієнтів”. Rebels Market заохочує долучатись продавців витворів мистецтва, товарів ручної роботи, прикрас, модного одягу та товарів для дому в стилі квіркі (пер. “дивакуватий”), бохо, стім панк, рокабілі, вінтаж, тощо. Маркетплейс пропонує безкоштовний акаунт та відсутність щомісячних платежів, однак стягує комісію в 15% від загального обсягу продажів. Створити власний акаунт можна тут.

Red Bubble – створений в 2006 році, маркетплейс дарує можливість більш ніж 400,000 дизайнерам та хендмейдерам з усього світу розміщувати й продавати свої дизайни, ілюстрації та стилізовані товари ручної роботи. Додатково платформа пропонує послуги принтингу унікальних зображень (на більш ніж 60 різновидах продуктів – футболках, світшотах, шопперах, кейсах для телефонів, тощо) з можливістю доставки по всьому світу. За потреби, можна скористатись наявними на платформі прототипами дизайнів (за невеличку плату). При цьому стягується щомісячна комісія за користування послугами маркетплейсу (детальніше тут). Для того, щоб зареєструвати власний магазин, скористайся лінком.

Cratejoy – унікальна в своєму роді платформа для хендмейдерів, які бажають продавати одразу декілька виробів, зокрема в наборах, які надсилаються зацікавленим покупцям на умовах щомісячної підписки на бокс в тій чи іншій ніші товарів. Якщо тобі не знайома концепція “боксів”, то загалом йдеться про декілька продуктів зібраних за певною тематикою в повноцінний набір. Це можуть бути як продукти, виготовлені одним конкретним майстром, так і різними майстрами. Наразі Cratejoy обслуговує більш ніж 500,000 підписників, які щомісяця отримують тематичні набори. Платформа не стягує щомісячну плату за свої послуги, лише 1.25% від загальних продажів + $0.10 за кожну транзакцію на маркетплейсі. Створити власний магазин можна за посиланням.

iCraft – міжнародний маркетплейс, що просуває такі категорії хендмейду як подарунки, зокрема “подарунки для неї”, “весільні подарунки” та решту виробів ручної роботи, які можна презентувати з приводу якоїсь нагоди. Якщо твої товари відповідають вищезазначеній ніші, мерщій реєструвати магазин.

Bonanza – свого роду мікс Etsy, eBay та Amazon в одній платформі, що пропонує більш ніж як 22 мільйони товарних позицій, включаючи товари ручної роботи, хендмейдерські побутові товари, одяг, ексклюзивні аксесуари, прикраси, тканини, іграшки, тощо. Платформа стягує плату на основі вартості FOV (“final offer value” – фінальна вартість продажу”), тому, якщо FOV становить меньше $ 500 – комісія платформи складає 3.5%; якщо FOV більше $ 500 – стягується комісія в 3.5% + 1.5% від суми FOV, яка перевищує $ 500. Вартість послуг може також може збільшитись від 9% до 30% в залежності від тарифного плану за рекламу на платформі (Basic, Standard, Superior, Elite). Ознайомитись з умовами реєстрації акаунту можна тут.

Uncommon Goods  – на відміну від Etsy, на якому можуть розміщувати свої товари будь-які продавці, маркетплейс Uncommon Goods прискіпливо добирає своїх продавців аби їхні товари відповідали духу платформи, зокрема підпадали під категорію “uncommon” (“непересічних”). Таким чином, для того, щоб представити свій товар, потрібно заповнити анкету-візитку з описом та декількома фото виробу, після чого платформа розглядає заявку протягом 1-2 тижнів і надає відповідь щодо можливості співпраці (тарифи обговорюються після того, як товар допущено до розміщення на платформі).

GLC Craft Mall – ще один чудовий маркетплейс на кшталт Etsy для хендмейдерів в різних категоріях, які бажають знайти покупців по всьому світу. Тарифи маркетплейсу за створення магазину доступні в декількох пакетах від Basic Store ($4, 50/місяць + 5% від транзакцій) до Pro Store ($12 /місяць + 5% від транзакцій). Зареєструвати магазин можна за посиланням.

Inspire Uplift  – починаючи з 2017 року, платформа розміщує якісні товари з усього світу за адекватними цінами. Будучи від початку лише сторінкою в соцмережах, маркетплейс наразі має більше 6 мільйонів користувачів, що дозволяє невеличким підприємцям розвивати власну справу. Асортимент продукції, що пропонує маркетплейс включає найрізноманітніші позиції від товарів для дому до розвиваючих ігор для дітей. Хендмейд сегмент займає значну частку загального обсягу товарів. Для початку роботи, маркетплейс пропонує заповнити анкету й дізнатись про тарифи.

Allegro –  є однією з провідних технологічних торгових компаній у Європі та Польщі зокрема. Заснована декількома ентузіастами в 1999 році в Познані (також з офісами у Варшаві, Торуні, Вроцлаві та Кракові), компанія розпочала з маленького напівпідвального офісу та доволі примітивної версії веб-сайту. На той час ринок електронної комерції в Польщі був, так би мовити, в “зародковому стані” й Allegro стала його локомотивом. З малознайомого майданчика онлайн-аукціонів компанія поступово перетворилася на найпопулярнішу платформу електронної комерції в країні, витіснивши за популярністю гігантів  eBay та Amazon. Наразі в Allegro працює понад 1800 людей, майже половина з яких є висококласними експертами в галузі технологій. В 2010 році Allegro розробила мобільний додаток для шопінгу “на ходу” й вже в 2012 його завантажили понад мільйон користувачів. На сьогоднішній день маркетплейс налічує понад 125,000 компаній-рітейлерів та обслуговує понад 20 мільйонів клієнтів на місяць.  В листопаді 2021 Allegro придбала Mimovrste – одного з найбільших онлайн-рітейлерів Словенії з 18 мільйонами постійних клієнтів (вартістю в 881 мільйон євро).

Walmart – американська компанія (один із основних конкурентів Amazon), що керує цілою мережею рітейл магазинів, а також однойменною e-сommerce платформою. Walmart відома завдяки своїй стратегії “щоденних низьких цін” на цілий спектр товарів, включаючи товари щоденного вжитку, одяг, електронні прилади, продукти харчування, тощо. Компанія присутня в понад 24 країнах світу, що загалом включає  10,500 рітейл-магазинів, включно з e-сommerce онлайн-сторінками. Walmart наразі налічує 2.3 мільйонів працівників, переважна більшість яких проживає, звичайно, в США.

Pinkoi – один із лідируючих азіатських маркетплейсів з оригінальними дизайнерськими товарами, діджитал рішеннями, виробами ручної роботи та ексклюзивними пропозиціями від унікальних майстрів з усього світу. Платформа особлива тим, що будь-що на ній представлене, виробляється/доставляється безпосередньо дизайнерами. Покупці особисто обговорюють з ними замовлення, а також, у разі потреби, умови повернення коштів/заміни товарів. На відміну від Etsy, який є відкритим маркетплейсом (будь-хто може розміщувати там свої товари), Pinkoi запровадив процес відбору продавців. За словами одного із засновників компанії, платформа наразі допускає лише 10% із загальної кількості дизайнерів (переважно тайванських, що складають левову частку ринку азіатського ринку), які подали заявку на розміщення товарів на Pinkoi.

Grailed  –  один із найбільших онлайн-маркетплейсів одягу та аксесуарів для чоловіків. В 2014 році Арун Гупта (засновник Grailed) у відповідь на засилля онлайн-маркетплейсів з одягом та аксесуарами для жінок, вирішив запустити схожу платформу, але виключно для чоловіків. Замість того, аби довго і нудно блукати різними сайтами, користувачі Grailed отримують єдиний доступ до сотень як відомих, так і нових  дизайнерів, хендмейдерів, що пропонують найсучасніші моделі чоловічого одягу, взуття та аксесуарів за нижчими за решту рісейл – сайтів ціну. За принципом роботи Grailed чимось схожий на eBay та Craigslist, де користувачі купують, продають, а також приймають участь в аукціонах на представлені товари. На кінець 2021 року, маркетплейс налічував 3.7 мільйонів активних користувачів. Завдяки нещодавно розробленому  мобільному додатку, Grailed просуває преміум марки значно активніше, зокрема,  Palace, Helmut Lang, Puma, включно з преміум-сегментом для чоловіків: Comme Des Garçons, Gucci, Maison Margiela, Acne Studios, Raf Simmons, Supreme, Rick Owens, Vetements, Enfants Riches Déprimés.

Taobao – в перекладі з китайської, “шукач скарбів”, – маркетплейс-гігант для мільйонів китайських споживачів. Працює за торговельним принципом C2C (споживач –  споживачеві) та B2C (бізнес – споживачеві) й з 2003 року займає лідируючі позиції не лише в Китаї, але й на міжнародному ринку. Як дочірня компанія належить Alibaba Group, що  покликана полегшити операції між окремими споживачами й широким колом роздрібних та оптових продавців (для чого окремо існує Taobao Marketplace (індивідуальні продавці +  бізнес середньої ланки), а також Tmall (для великих підприємств). Подібно до eBay, продавці розміщують новий товар (або такий, що раніше був в ужитку) для продажу за фіксованою ціною або за ціною, визначеною шляхом аукціону серед бажаючих покупців. Поза межами Китаю Taobao називають китайським Amazon чи eBay, однак насправді він вже далеко попереду їх обох за кількістю споживачів (Taobao  входить в топ 10 найбільш відвідуваних сторінок в світі). Що стосується Китаю, то це наймасштабніший  e-commerce  сайт в країні з понад 600 мільйонами активних користувачів на місяць, які конвертуються  в  близько 60% продажів. Перелік товарів представлених на Taobao сягає не меньше мільярда позицій, де можна знайти ВСЕ: від косметики, до сушених тарганів.

Tmall.com – один із найбільших в Китаї B2C e-сommerce платформ. Активно поціновується споживачами модних та лайфстайл продуктів. Tmall як маркетплейс відкритий виключно для брендів зареєстрованих в Китаї, однак існує його міжнародна версія Tmall Global, що дозволяє іноземним комерсантам та міжнародним брендам продавати товари  китайським споживачам. Як зазначалося раніше, Tmall належить Alibaba Group, однак відрізняється від решти дочірніх компаній своєю спеціалізацією, –  якісні продукти в сегменті преміум та люкс. Tmall дозволяє розміщувати продукти місцевим високоякісним брендам або міжнародним брендам, зареєстрованим як юридична особа в Китаї (не менше 3+ років комерційного досвіду в Китаї). При цьому на платформі не дозволяють розміщувати іноземні бренди, що продають продукти харчування, харчові добавки, продукти для дітей, предмети/продукти гігієни. За останніми статистичними даними (2021), Tmall (в купі з Taobao) налічує близько 711 мільйонів користувачів.

Bol.com – маркетплейс для купівлі/продажу більш ніж 15 мільйонів продуктів, орієнтований на споживачів Нідерландів та Бельгії. Вважається однією з найбільших e-commerce платформ цих двох країн, налічуючи близько 8 мільйонів постійних споживачів (включно з 2 мільйонами відвідувачів сайту щодня та оборотом в понад 1 мільярд євро). Платформа працює за схожим з Amazon принципом й продає товари  прямісінько споживачам, при цьому надає можливість рітейлерам розміщувати свої продукти (як нові, так і товари, що раніше були у використанні) на умовах комісії. Bol.com належить Royal Ahold Delhaize NV групі компаній та регулярно отримує нагороди найбільшого споживацького вибору, як-то “найкращий онлайн-магазин Нідерландів 2016” або “найкращий веб-магазин Бельгії 2019”. Окрім зручного сервісу для тисяч споживачів, Bol.com пропонує цілу низку додаткових сервісів, включно з фулфілментом, що допомагає продавцям оптимізувати свою роботу.

Global.jd – “Jingdong Global”, –  друга за розміром e-commerce B2C платформа в Китаї після Tmall групи компаній Alibaba з 188 мільйонами активних користувачів ( чверть сучасного e-сommerce ринку Китаю). Приписка “global” використовується на позначення міжнародної версії сайту Jingdong, де на ряду з китайськими виробниками, маркетплейс пропонує лістинги товарів іноземних брендів. Успіх JD на ринку електронної комерції пояснюється його нещодавнім партнерством  з Tencent – компанією, що стоїть за всіма інноваціями у WeChat. Колаборація такого характеру додає значних технологічних переваг до загальної стратегії JD. Водночас, JD співпрацює з однією з найбільш популярних в Китаї пошукових систем Baidu Search. Таким чином, заручившись потужною технічною підтримкою, а також постійно воюючи з Alibaba рекламними засобами, JD виходить в топ пошуку Baidu. Як і для будь-якого китайського маркетплейсу, міжнародним виробникам доведеться зареєструвати свою торговельну марку в Китаї для того, щоб безперешкодно  продавати  товари.

Catch.com – найбільший онлайн-маркетплейс  в Австралії з понад 3 мільйонами активних користувачів (покупців за останні 12 місяців) та 35 мільйонами відвідувачів сайту на місяць. Catch.com є частиною Wesfarmers групи компаній на ряду з топовими ритейлерами країни, зокрема KmartTargetBunningsOfficeworks. Починаючи з 2006 року,  компанія еволюціонувала з лінійки у декілька десятків товарів до асортименту в понад  50,000 (наразі 2.5 мільйонів продуктів від 3000 місцевих та міжнародних продавців). Виконуючи близько 25,000 замовлень на день, Catch.com є топ платформою в Австралії, де кожен може знайти товари до смаку та за прийнятною ціною. Маркетплейс також має мобільний додаток, який на сьогоднішній день налічує 1 мільйон користувачів (65% всіх споживачів веб-сайту здійснюють покупки через додаток).

Woolworths – найбільша мережа супермаркетів в Австралії з річним оборотом в понад 3.5 мільярдів доларів (дані 2021 року). Керуючи наразі 1, 076 магазинами по всій країні, Woolworths має більше 115,000 працівників, центрів та офісів клієнтської підтримки. Із запуском онлайн-версії супермаркету під назвою “Everyday Market” (“щоденний маркет”), Woolworths неабияк розширив асортимент товарів, дозволяючи покупцям придбати будь-які товари від пилососів до продуктів для тварин. Ціни в роздрібних магазинах нічим не відрізняються від онлай-версії магазину, чому значно посприяла ситуація з COVID-19. Компанія  розробила додаток, що значно полегшив доставку продуктів безконтактно на період локдаунів (12 мільйонів користувачів щотижня). Будь-які товари широкого вжитку доставляються Everyday Market окремо від продуктів харчування і все це в межах єдиної ціни за доставку в $10.

Kogan.com – компанія-гігант, що квотується на австралійській фондовій біржі (KGN) й спеціалізується на онлайн-рітейлингу та маркетплейсах. В компанії працює близько 180 людей з офісами в Новій Зеландії, Австралії та декількома меншими за розміром міжнародними офісами (штаб-квартира в Південному Мельбурні). Компанія орієнтується на аудиторію споживачів, які шукають високоякісні товари щоденного вжитку, меблі, включно з побутовою технікою та електронними приладами від визнаних брендів (Apple, Samsung, Google). Водночас, Kogan.com надає можливість тисячам брендів знайти нових клієнтів за певний відсоток комісії. Окрім австралійських та міжнародних брендів, Kogan.com випускає власні бренди різного напрямку: Kogan Mobile (тарифні плани на мобільний зв’язок), Kogan Insurance (страхування автомобілів, нерухомості, коштовностей, подорожей, здоров’я та життя), Kogan Internet (послуги інтернет-зв’язку), Kogan Money (послуги кредитування, зокрема на купівлю нерухомості та мікро-займи), Dick Smith (власна рітейл-крамниця Kogan.com з електронними приладами), Mighty Ape (власна рітейл-крамниця Kogan.com з комп´ютерними іграми, консолями, електронними іграшками), Matt Blatt (власна рітейл-крамниця Kogan.com з меблями на будь-який смак).

MyDeal.com  – австралійський онлайн-маркетплейс, що спеціалізується на товарах для дому та саду. Започаткований в 2011 році Шоном Сервінтне, рітейл-новачок швидко набрав обертів, перетворившись на один із найбільших площадок в Австралії в своєму сегменті (6 мільйонів товарів від 1900 продавців). В 2020 році компанія отримала квотування на австралійській фондовій біржі (вартість акції – $ 1). За останні 12 місяців маркетплейс нараховує близько 1 мільйона активних користувачів, а сукупні доходи від продажів складають 260 мільйонів доларів. Цікаво, що Woolworths (найбільша мережа супермаркетів в Австралії) в квітні 2022 придбала 80% акцій MyDeal.com (по ціні $1.05 за одиницю) за рекордні 243 мільйони доларів. Власник зберігає за собою решту 20% акцій компанії, однак маркетплейс зобовязався піти з австралійської біржі.

Zazzle.com – американський онлайн-маркетплейс, що дозволяє дизайнерам, хендмейдерам, а також пересічним користувачам створювати власні продукти в колаборації з незалежними виробниками. Платформа відома тим, що надає послуги принтигу зображень, логотипів, слоганів, які можна розмістити на футболках, поштових марках, скейтбордах, масках, записниках – будь-чому, на що стане фантазії! Найбільшою популярністю, звичайно, користуються бізнес-візитки з паперу та магнітні візитки (новинка!). Перевагою платформи для креативних користувачів є те, що за дизайн зображень чи продуктів, вони можуть отримувати грошову винагороду. За принципом роботи компанія нагадує відомих конкурентів Spreadshirt  та Cafepress, що також спеціалізуються на персоналізації виробів та дизайнів. Однак, Zazzle має значну перевагу над рештою компаній в подібному сегменті –  запатентовану технологію багатокольорового принтингу, що дозволяє виробляти якісні зображення при цьому не збільшуючи ціну на товари.

The Iconic – ще один австралійський онлайн-маркетплейс, що пропонує широку лінійку стильного чоловічого/жіночого одягу, аксесуарів, взуття, косметики та спортивних товарів. Надаючи широкий спектр послуг, включаючи власний фулфілмент та склади, the Iconic швидко перетворився на хаб модного онлайн-шопінгу в Австралії. Компанію було засновано в 2011 році й з тих пір її лістинг налічує не менше 1500 брендів та 165,000 товарів від передових австралійських брендів, зокрема P.E Nation, Sass & BideCamilla and MarcCountry RoadWitchery and Lorna Jane, а також відомих міжнародних марок (NikeLevi’sCalvin KleinAdidas, MAC, Estee Lauder). Компанія неодноразово отримує винагороди споживацького вибору, останніми з яких є “Найкращий Фешн Рітейлер”/”Найкращий Онлайн-Рітейлер” 2020 року. Успіх маркетплейсу також пов´язується з його високою клієнтоорієнтованістю, зокрема увагою до клієнтів, що купують за допомогою мобільного додатку. Розуміючи переваги мобільних додатків, the Iconic в колаборації з Criteo покращили користувацький досвід для переважної більшості сучасних девайсів. За версією газети Australian Financial Review, в 2021 році продажі компанії сягнули 1 мільярда австралійських доларів, що значно перевищує доходи конкурентів  David Jones та Myer в чотири рази.

Trademe.co – найбільший онлайн-аукціон товарів Нової Зеландії. Будучи в управлінні Trade Me Ltd з 1999 року, компанію було продано в 2006 році платформі Fairfax за 700 мільйонів новозеландських доларів. Trademe.co спеціалізуюється не лише на аукціонах, а також на продажах товарів широкого напрямку за фіксованими цінами (нові товари/використовувані раніше товари в гарному стані), включаючи оголошення про продаж автомобілів,будинків та робочих вакансій. Фішкою платформи є те, що серед решти послуг, вона пропонує сервіс онлайн-дейтингу, а також реклами на зовнішніх сайтах.