Ідеї

Вирощування лікарських трав

Розглянемо, що вирощувати та як шукати канали збуту.

Вихідна точка планування бізнесу: визначення, що та кому продавати. На ринку лікарських трав немає стійких тенденцій у споживанні сировини. Наприклад, якщо входить у моду чай з чебрецем, різко зростає продаж цієї пряної трави. Але наступного року мода стихає, продажі різко падають. Передбачити зростання продажів певних трав важко, але виділяється категорія трав, які мають постійний попит: ромашка, м’ята, солодка, календула, лаванда.

Вибираючи трави для вирощування, орієнтуються на вимоги агрономії. Найвигідніше вибирати трави для свого кліматичного регіону або близькі за температурними вимогами. Більшість лікарських трав відноситься до диких культур, тому вимоги догляду будуть мінімальні.

Але не можна відмовлятися і від варіанта вирощування рослин у теплицях, якщо є постійний попит на рідкісні екзотичні трави, що мають високу закупівельну ціну.

Як організувати бізнес на вирощуванні лікарських трав?

Для вирощування трав потрібна ділянка в екологічно сприятливому місці. Це має на увазі віддаленість від великих трас та виробництв. Якщо ділянка не оброблена, то потрібно зорати і прибрати великі бур’яни.

Наступний етап – посів насіння. Для багатьох трав не потрібно прополювання і полив, але важливо знати вимоги до вирощування кожного виду і дотримуватися їх. Розміщуючи трави на ділянці, важливо пам’ятати про правило сусідства: деякі трави не можуть рости одна з одною. Також рекомендується вибирати трави з близькими термінами збирання сировини.

Кожен вид трав збираються окремими частинами: коріння, листя, квіти, плоди, кора. Збір здійснюється строго у певний час. При збиранні врожаю частину рослин залишають для “розведення”. Насіння рослин, що залишилися, забезпечать урожай на наступний рік.

Зібрану сировину сушать у спеціальних сушильних машинах або під навісом. При невеликих обсягах та відсутності стартового капіталу навіс або горище відмінно підійде для сушіння. За великих обсягів не обійтися без сушильних машин.

При сушінні важливо контролювати ступінь готовності сировини: при вологості більше 15% трави будуть пріти і гнитимуть. Після сушіння трави фасують і зберігають у приміщенні, що добре провітрюється, без доступу прямих сонячних променів.

Аналіз попиту та конкуренції, пошук ринків збуту

Підприємець визначається з можливими каналами збуту, умовно виділяються такі напрямки:

·       оптові скупники сировини;

·       прямі виробники,

·       приватні особи.

Оптові скупники лікарських рослин пропонують низькі ціни на сировину, але при цьому можна швидко продати велику партію товару.

Прямі виробники поділяються на галузі роботи:

·       фармацевтичні компанії;

·       косметологічні компанії;

·       парфумерні компанії;

·       виробники чаю.

Прямий виробник пропонує високі ціни на сировину (щодо інших покупців). Якщо є можливість працювати безпосередньо з виробництвом, це найкращий варіант розвитку бізнесу. При цьому вимоги до сировини тут вищі, потрібна сертифікація продукту, частина вирощених трав буде використана для експертизи якості.

При роботі з прямим виробником важлива системність, планування якості та кількості, а також робота на перспективу.

Робота з приватними особами також варіант продажу товару. Реалізація здійснюється через стаціонарні точки продажу (ларьки, магазини), через сайт чи соціальні мережі. У цьому випадку рекомендується розширити асортименти продукції: не тільки пряні та лікарські трави, а й продукти з них. Як приклад наведемо олії та дифузи з трав, абсолюти, варіанти парфумерних композицій, збори чаю, ароматні подушечки для сну тощо.

Конкуренції на ринку лікарських трав практично немає. Про це свідчить той факт, що потреба у лікарських травах покривається на 60%. Відкриваючи бізнес у цій сфері, головним орієнтиром слід обирати не конкурентів, а незадоволений попит. Це дозволить швидко розвинути та окупити бізнес.

Де приймають лікарські трави та за якою ціною?

Для пошуку каналів збуту використовують такі інструменти:

·       сайти компаній;

·       дошки оголошень;

·       тематичні портали;

·       газети та журнали;

·       соціальні мережі.

Оптовий скуповувач зазвичай пропонує близько 40% від роздрібної ціни. Наприклад, фармацевтична компанія купила суцвіття липи за ціною 10 доларів за кілограм, оптовий скупник — 4 долари або менше.

Якщо як основного клієнта ви вибрали оптовиків, то доцільно зосередиться на 1-2 видах трав, що користуються постійним попитом. І тут підприємець підвищує ціну з допомогою великої партії товару ( від 100 кг.).

Вирощування лікарських рослин як бізнес у домашніх умовах

В умовах квартири організувати бізнес з вирощування лікарських рослин не вдасться: обсяги надто маленькі, умови для вирощування погано підходять. Для організації бізнесу потрібна ділянка, розташована в екологічно чистому районі. Площа ділянки – 10-30 соток.

Також знадобиться приміщення або навіс для сушіння та приміщення для зберігання готової сировини. Приміщення для зберігання лікарських трав потрібно обробити від шкідників та продезінфікувати: це допоможе уникнути псування товару згодом.

Які лікарські трави вигідно вирощувати?

Є такий варіант розвитку бізнесу — зосередиться на червонокнижних лікарських травах — наприклад, вирощувати золотий корінь. Насіннєвий матеріал таких рослин коштує дорожче, але й ціна продажу сировини буде значно вищою. Це можливо за наявності стартового капіталу не менше 300 тис. грн. Рідкісні рослини вимагають організації спеціальної системи поливу та догляду.

Виділяється ряд рослин, що не мають постійного попиту, але інтерес до яких виріс останніми роками: аніс, вербена, ялівець, кульбаба, полин, чебрець, іланг-іланг та низка інших лікарських та пряних трав. Важливо розуміти, що тут є певна частка ризику, оскільки тенденція до зростання може змінитися спадом. Точнісінько передбачити зміну попиту тут не можна.

Не менш вигідно вирощувати рослини, які мають постійний попит, які мають стійке застосування в промисловому виробництві.

Які трави користуються постійним попитом?

Для вирощування рекомендуються наступні трави: ромашка лікарська, календула, амарант, солодка, валеріана лікарська, м’ята перцева, меліса, лаванда, шавлія, шипшина.

Ці трави постійно мають попит і мають широке застосування в різних галузях виробництва. Наприклад: м’ята та меліса – традиційний компонент багатьох напоїв, кондитерських виробів та косметичних засобів. Ромашка та календула використовують у фармацевтиці та косметології, за даними видами трав спостерігається нестача на ринку у розмірі 20% від потреби. Нестача експортується з інших країн.

Необхідне обладнання

Для посадки знадобиться простий інвентар: відра, лопати, граблі. Більшість трав не потребує системи поливу. Але якщо вирощуються червонокнижні рослини, то потрібна система крапельного поливу.

Для сушіння необхідний сушильний апарат, але при обмежених фінансах сушіння роблять просто під навісом. При великих обсягах роботи доцільно придбання машини для подрібнення та машини для пакування товару.

У ряді випадків потрібний такий інвентар: мийка, сито, міксер, інвентар для збирання трав.

Якщо передбачається подальша переробка висушених трав, то для цього потрібно додаткове устаткування.

Де купувати насіння?

Для покупки насіння краще використовувати перевірене насіння. Для посіву 30 соток землі насіння знадобиться чимало, а втрати через низьку якість будуть серйозною шкодою. Окрім того, це втрата повного року роботи.

Ціна на насіння лікарських трав дозволить засіяти 30 соток землі за 10 тис. грн. Але у разі вирощування червонокнижних рослин вартість посадкової сировини сягає кількох десятків тисяч гривень для аналогічної площі.

Скільки потрібно вкласти на старті?

Для відкриття свого бізнесу з вирощування трав будуть потрібні такі витрати (приблизний розрахунок у гривнях):

·       купівля насіння – 10 тис.грн.;

·       купівля обладнання – 20 тис.грн.;

·       підготовка та обробка приміщення – 5 тис.грн.;

·       реєстрація та інші витрати – 2 тис.грн.

Сума витрат на відкриття бізнесу – 37 тис.грн. У розрахунку не розглядається купівля землі. Якщо у вас є такі плани, то краще відкласти покупку обладнання та придбати земельну ділянку. Витрати зростуть, залежно від регіону розташування ділянки, але у перспективі працювати на своїй ділянці набагато вигідніше.

Скільки можна заробити?

Щорічні витрати на вирощування трав складуть (приблизний розрахунок):

·       купівля насіння – 1 тис. грн.;

·       добрива та засоби для обробки – 3 тис. грн.;

·       реклама – 3 тис. грн.;

·       упаковка – 1 тис. грн.;

·       інші витрати – 3 тис. грн.

Сума витрат на рік – 11 тис. грн.

Середній збір сировини з 1 сотки – 20 кг, при середній ціні – 250 грн. Виторг з 30 соток складе = 30 * 20 * 250 = 150 тис. грн.

Як додаткове джерело доходу розглядається збір дикорослих трав, це дозволить отримати додатково до 10% від виручки.

Можливі проблеми та ризики бізнесу

Для вирощування трав потрібно розбиратися в агротехнології, тому підприємець повинен вивчити матчасть або найняти спеціаліста для роботи. Якщо кліматичний режим не підходить для вибраної рослини, або технологія вирощування була порушена, або при обробці застосовувалися пестициди, сировина буде непридатною для продажу.

Вирощування лікарських трав – незвичайний вид бізнесу, який підійде для сільської місцевості. Також потрібно розбиратися в рослинництві і безпосередньо у травах, і заздалегідь продумати канали збуту.