Ідеї

Як розвивати бізнес з невеликим бюджетом: 5 кроків

Крок 1. Створіть аккаунт Google My Business та оптимізуйте його

Ця тактика не потребує вливання коштів, вона може бути ефективною для стартапів і особливо для локального бізнесу. За наявності бізнес-акаунту в Google ви зможете залучити клієнта навіть до його переходу на сайт.

Оптимізований бізнес-акаунт у Google дасть клієнтам відповіді на їхні запитання ще до того, як вони відвідають ваш сайт

Отже, які переваги отримує компанія після створення акаунту Google My Business?
Підвищення залучення. Ви отримаєте безкоштовну нагоду заявити про себе клієнту. На панелі пошуку Google коротко і зрозуміло будуть відображені всі відповіді на запитання лідів: назва компанії, сфера діяльності, геолокація, як дістатися, години роботи, рейтинг і відгуки. Це своєрідний пошук «без кліків», інструмент додаткової лідогенерації.
Підвищення рейтингу (ранжування) у пошуковій видачі. Чим краще ви оптимізуєте бізнес-профіль бренду, тим більша ймовірність, що Google підвищить ваш локальний рейтинг у видачі. А чим він вищий — тим більшу видимість і залучення отримує компанія.
Конвертація лідів у клієнти. Коли ви оптимізуєте профіль, потенційна аудиторія зможе знаходити вас у пошуку за ключовими словами, переглядати продукти бренда, бронювати послуги й телефонувати на гарячу лінію. Далі все залежить від вас: відповідайте на дзвінки і запитання, які часто ставлять, не втрачайте комунікацію. І не забувайте, що можете відстежувати переходи на ваш сайт або лендінг за допомогою UTM-посилань у кабінеті Google Analytics.
Користуйтеся цією інструкцією, щоб ефективно оптимізувати бізнес-акаунт:
Зареєструйте свій профіль
Заповніть всі розділи облікового запису Google My Business
Особливу увагу приділіть контактній інформації — пропишіть телефон гарячої лінії та корпоративну пошту
Вкажіть сферу діяльності вашої компанії (категорії)
Виберіть потрібні атрибути. З їхньою допомогою можна розповісти клієнтам про деталі бізнесу: наприклад, столики на вулиці та Wi-Fi. Або позначити, що керує компанією жінка (Women Owned)
Детально заповніть графу «Опис бізнесу»
Додайте ваші продукти чи послуги, вкажіть вартість
Публікуйте пости в Google щотижня
Щотижня оновлюйте фотогалерею бренда
Відповідайте на запитання клієнтів
Стежте за відгуками та нейтралізуйте негатив
Встановіть можливість надсилати менеджерам повідомлення.
Крок 2. Використовуйте безкоштовні інструменти просування
Отже, прототип вашого продукту протестували перші користувачі — настав час запускати маркетингову кампанію та залучати клієнтів. Найефективніший канал для цього — маркетингові інструменти (martech) та різноманітні платформи лідогенерації: Google Ads, Hotjar, Hootsuite, платна версія Crunchbase і LinkedIn Premium.

Але перш ніж розвивати проєкт за допомогою маркетингових каналів та рекламних майданчиків, пам’ятайте, що вони мають стимулювати зростання бізнесу, а не безцільно спалювати ваш бюджет.

Згідно з опитуванням аналітичної платформи GetApp 2021 року, в якому взяли участь 200 керівників стартапів із різних країн, 55% CEO невеликих компаній підтверджують, що користуються платними маркетинговими інструментами, а їх бюджети на платні розміщення зросли за останній рік. І лише 6% відзначили, що зменшили витрати. При цьому опитані керівники стартапів заявили, що витрачають 21–35% від загального маркетингового бюджету на подібні інструменти, і 23% назвали цифри — від $1 тис. до $5 тис. щомісяця.

Ці числа можуть здатися великими, і на ранніх етапах розвитку проєкту стартапам краще включити до маркетинг-стратегії безкоштовні інструменти просування. Наприклад, розглянемо дві компанії:

Стартап A використовує безкоштовну платформу для email-розсилок, обмежену лише одним користувачем з правами адміністратора. Надіслати можна всього 1 тис. листів на місяць, а функції автоматизації та підтримки заблоковані. Перевага в тому, що є можливість піти будь-якої миті і спробувати інший інструмент.
Стартап B користується платним сервісом для розсилки. Можна надсилати необмежену кількість листів, застосовувати розширені функції та звертатися до служби підтримки цілодобово. Але доводиться витрачати $100 на місяць на кожного користувача, а також оплачувати сервіс на рік вперед.
Безкоштовні інструменти — чудовий варіант для стартапів з лімітованим бюджетом, адже маркетолог може протестувати різні канали просування, не витративши жодної копійки, і продумати найкращу тактику для лідогенерації. На наступних етапах можна буде перейти на відповідний платний канал.

Крок 3. Використовуйте наступні SMM-тактики
Активні соцмережі можуть принести вам більше продажу і лідів, ніж сайт або лендінг. Щоб збільшити кількість лідів, розробіть tone of voice бренду та спілкуйтеся з підписниками безпосередньо у своєму онлайн-ком’юніті.

Існують 4 перевірені тактики взаємодії з аудиторією у соцмережах:
Пряма комунікація, яка збільшить залучення, впізнаваність бренду та сформує позитивну репутацію. Оптимальна кількість постів — 2-3 на тиждень, але не більше одного на день.
Запросіть підписників вирушити у дивовижну подорож разом із брендом: запускайте тематичні флешмоби, розробіть SMM-кампанію, яка б могла стати віральною. Наприклад, медіаплатформа BuzzFeed генерує вірусні тести та опитування: на розробку такого контенту не потрібний великий бюджет, тут важливо зрозуміти, на які інфоприводи відреагує аудиторія.

Для цього відстежуйте останні тренди вашої індустрії, наприклад, у BuzzFeed та Mashable (сфера розваг і шоу-бізнесу), TechRadar і TechCrunch (ці медіа пишуть про технології), а також у блозі платформи HubSpot (тренди у маркетингу та продажу).

Аби бренд отримав репутацію експерта у певному сегменті, залучайте інфлюенсерів у вашій сфері та пропонуйте їм бартерні умови. Швидко знайти потрібного лідера думок можна за допомогою такого інструменту, як Influencity (для пошуку західних інфлюєнсеров), а також української платформи Publicfast.

Відзначайте своїх клієнтів, амбасадорів бренду і партнерів під публікаціями. Покажіть стейкхолдерам, наскільки вам важливе їхнє сприяння у розвитку проєкту. Так ви посилите екосистему компанії, збільшите охоплення та кількість підписників. Просіть аудиторію, щоб і ваш бренд відзначали в постах в особистих облікових записах, групах або на сторінках партнерів.

Cirque du Soleil регулярно відзначає в Instagram-публікаціях своїх артистів та учасників команди. Джерело: Instagram

Використовуйте хештеги. Вони все ще актуальні та здатні підвищити охоплення публікацій. До речі, пости в Instagram, у яких зазначено 11+ хештегів, збільшують взаємодію аудиторії на 79,5% для сторінок до 1 тис. підписників. Ви можете визначати трендові хештеги за допомогою інструменту Mediatoolkit (є безкоштовний тестовий період). Обов’язково включіть їх у свій контент-план і розбийте пости на рубрики за хештегами.
Використовуйте інфографіку для візуалів. За даними Hubspot, 32% маркетологів упевнені, що візуали є найбільш важливим і ефективним типом контенту для просування бренду. При цьому 65% компаній використовують інфографіки у маркетинг-матеріалах. Ви можете застосовувати їх у соціальних мережах та своїх PR-статтях, зашиваючи всередину посилання з UTM-міткою, яка вестиме на сторінку сайту або продукту.
Canva, безкоштовні векторні шаблони від Adobe, конструктор Visme — пропонують зразки дизайну та навіть анімацію для вашої інфографіки.

Якщо у вас немає відповідної статистики для візуалу, ви завжди можете знайти ці дані в мережі та вдихнути у них нове життя. Коли необхідно вказати урядову чи державну інформацію, шукайте її на сайті Data.gov. Якщо потрібні глобальні дані, використовуйте UNICEF. Статистику з тенденцій маркетингу та бізнесу можна знайти на Statista, платформах Hubspot, Hootsuite та WebFX.

Крок 4. Налагоджуйте контакти з редакторами видань
Регулярні PR-активності можуть серйозно вдарити по вашому бюджету. Звичайно, хочеться отримати розміщення в медіа з кількістю відвідувачів від 2 млн на місяць — особливо якщо його читають ваші потенційні клієнти. Але провідні видання не часто погоджуються на партнерські розміщення. В українських топових ЗМІ вартість PR-статті про бренд — від $1,2 тис. до $2 тис. За спецпроєкт вам доведеться заплатити близько $3,5 тис.

Водночас, західні топ-видання візьмуть за статтю від $3 тис. до $6 тис. А за формат спецпроєкту ви ризикуєте отримати чек на ще більш космічну суму. Якщо не готові розлучатися з тисячами доларів, але все ж таки хочете працювати над репутацією свого бренду, прямуйте таким шляхом:

Створіть основу потенційних ЗМІ. Класифікуйте кожне медіа, залежно від відвідуваності їхнього сайту. Пропишіть контакти журналістів, а найкраще — головних редакторів видань у соціальних мережах.
Приготуйте шаблон інвайт-листа редакторам. Коротко — не більше 5 пропозицій — викладіть ваше бачення співпраці. Будьте конкретні та покажіть, чим будете корисні виданню. Наприклад, запропонуйте експертів із вашої компанії, які готові давати коментарі журналістам, або підготуйте список тем, на які можете писати самостійно. Найкращі канали для контактів із редакторами — LinkedIn, Facebook та Twitter.
Зацікавте редактора, щоб він не відправив вас у відділ реклами, аби припинити нав’язливе листування. У такому разі вам відправлять медіакіт з розцінками і складно буде отримати можливість безкоштовного розміщення.
Якщо вам відмовили в публікації статті на сайті, спробуйте домовитися про платне розміщення на іншому каналі, наприклад, Facebook або Telegram.
Навіть якщо отримали негативну відповідь — не показуйте негатив. Ви зможете повернутися до цього контакту, коли залучите більше інвестицій до проєкту.
Крок 5. Розвивайте свою бізнес-екосистему та залучайте стейкхолдерів
Якщо ви хочете масштабувати свій проєкт у майбутньому — подумайте про те, якою є його місія і чи може меседж бренду об’єднувати людей. Розвивайте екосистему навколо вашої спільноти — нетворкінг безкоштовний і приносить величезну користь для проєкту.

До екосистеми зазвичай входять інвестори, спонсори, партнери, клієнти, медіа та інфлюенсери. Якщо вам вдасться поєднати всіх таких гравців навколо місії вашого бренду, це буде майже перемога.

Інвестори та спонсори дадуть фінансову підтримку, партнерство принесе цікаві формати співпраці — від згадок у соцмережах до тематичних колаборацій, представники ЗМІ публікуватимуть ваші матеріали безкоштовно або зі знижками.

Якщо стейкхолдерами стануть клієнти, ваша комунікація з аудиторією буде прямою і ви зможете краще орієнтуватися на запити споживачів. Так, американське агентство з оренди автомобілів National Car Rental офіційно визнає клієнтів своїми ключовими стейкхолдерами. А щоб збирати їхні відгуки та запитання, National Car Rental створила спеціальну онлайн-спільноту у Facebook, яка допомагає відслідковувати останні запити авдиторії.

Стейкхолдерів можна залучати ще на ранніх стадіях розвитку проєкту — за допомогою конференцій, де ви презентуєте свій майбутній продукт, на тематичних вебінарах від ваших спікерів або завдяки прямим контактам у LinkedIn, Facebook і Twitter.