Бізнес

Як побудувати комунікаційну стратегію для бізнесу

Комунікаційна стратегія потрібна середньому та великому бізнесу, а також малому бізнесу, якщо він продає вартісні послуги та товари. Ділимося основними кроками розробки комунікаційної стратегії.

Крок 1. Провести дослідження бренду

Перед початком роботи важливо детально вивчити свого споживача. Наприклад, вивчити всю інформацію з відкритих джерел про бренд, також познайомитись з дослідженнями, якщо вони проводились, провести інтерв’ю з ключовими особами, які комунікують з клієнтами й знають історію та цінності. Також, дуже корисно вивчити брендбук, інформацію про минулі маркетингові та PR-активності, а також дослідити інформаційне поле довкола бренду. Крім того, важливо провести дослідження ринку конкурентів та споживачів бренду. Адже головне знати клієнта та розуміти релевантні для нього меседжі та інструментів.

Крок 2. Прописати детальний портрет цільової аудиторії

Завдяки отриманим даним можна створити аватар клієнта, дати йому умовне ім’я, визначити професію, хобі та стиль життя. У майбутньому цей портрет буде допомагати будь-якому учаснику робочої групи легко приміряти свій інструмент на цільову аудиторію і точно розуміти чи відгукнуться споживачі на повідомлення так, як планується. Таким чином стратегія забезпечує злагодженість впровадження інструментів великою командою.

Крок 3. SWOT-аналіз

Ця метрика знайома багатьом власникам бізнесу. Вона дозволяє оцінити ризики, можливості, бізнес-модель, сильні/слабкі сторони бренду. В основі SWOT-аналізу для комунікаційної стратегії — все ті ж дані досліджень, а також оновлене розуміння цільової аудиторії бренду.

Крок 4. Розробити наповнення стратегії

На цьому етапі відбувається розробка серцевини комунікаційної стратегії, а саме:

  • прописання позиціювання бренду з обґрунтованою фахівцями аргументацією;
  • формулювання унікальної торгової пропозиції;
  • визначення tone of voice бренду та його ключових меседжів.

Тобто визначається те, як бренд хоче, щоб його бачив та сприймав споживач, з якими повідомленнями бренд буде виходити до клієнта і якими мають бути стиль та тональність комунікації бренду.

Крок 5. Визначення комунікаційних інструментів та послідовності їх впровадження

Фінальним кроком є формування переліку інструментів комунікації, їхнього креативного наповнення, що відображатиме позиціювання бренду, а також створення календарного плану активностей на визначену ітерацію часу та формування орієнтовного бюджету.

У результаті бренд отримує фактично готову «дорожню» мапу та інструкцію по її застосуванню, за допомогою якої він буде сприйматися споживачем саме так, як хотів би. Надалі комунікаційна стратегія даватиме власникам бізнесу чітке розуміння в які спонсорські проєкти варто йти, які активності робити, а які краще пропустити, а також стане найкращою «подушкою безпеки» у кризових ситуаціях.

Що далі?

Наступний кроком після розробки стратегії — її впровадження. Запропоновані рішення треба починати реалізувати одразу, аби ефективно вирішити поставлені бізнес-задачі.

Як діяти брендам під час війни?

Брендам у кризових ситуаціях вкрай необхідно перевірити стратегію та провести аудит. Як це зробити?

Алгоритм простий:

  1. Визначаємо, чи не змінилася ціль бізнесу та перевіряємо її актуальність. Якщо завдання, яке зараз стоїть перед бізнесом, змінилося, то й стратегію треба як мінімум адаптувати, а як максимум — взагалі переробити.
  2. Визначаємо, чи не змінилася цільова аудиторія. Якщо змінилася ЦА, то треба уважно дослідити співвідношення інструментів, меседжів та наповнення стратегії з новою аудиторією.
  3. Перевіряємо актуальність інструментів та tone of voice: вони мають бути релевантними та доречними.

Коли аудит зроблено, можна актуалізувати стратегію та адаптувати її.

Комунікаційна стратегія — це не просто набір креативних пропозицій для бренду, але також надання інструментів для досягнення конкретних цілей. Розроблена та своєчасно запроваджена стратегія стане надійною опорою для подальшого розвитку та зростання бізнесу.