Бізнес

Три помилки, які заважають давати правильний фідбек

Найбільшою помилкою буде зовсім не давати фідбек. Адже так працівники не знають, в якому напрямку рухаються, що роблять неправильно і компанія може так і не зрушити з мертвої точки. Разом з тим існують досить поширені помилки, що мають негативний вплив.

Неконструктивна критика. Використання загальних фраз типу «Ти погано працюєш», перехід на особистості, агресія та сарказм — це не фідбек, це критика, яка може лише похитнути у співробітника впевненість у собі та бажання що-небудь робити для цієї компанії. Якщо ця критика ще відбувається на загальних нарадах, то навряд чи працівники у компанії затримуються надовго. Уникнути помилки допоможе залучення до розмови іншої сторони, а не монолог керівника. Запитайте у працівника, якою кінцевою метою, на його думку, було виконання завдання, що вдалося досягти, які перемоги та невдачі він бачить у цьому випадку.

Накладення шаблонів. Неправильно думати про працівників шаблонно — цей завжди спізнюється, цей робить все сяк-так, цей затягує процес, а цей просто не подобається. Якщо давати фідбек з огляду накладених шаблонів, то це не допоможе уникнути помилок в майбутньому. Усвідомте, що обставини бувають різні, тож коли даєте зворотний зв’язок щодо конкретного завдання, ви абстрагуєтеся від решти негативних рис працівника.

Увага лише на помилках. Працівники, які не отримають похвалу, переконані, що як би вони не старались та які б досягнення не робили, ніхто нічого не помітить і завжди увага керівника буде зосереджена лише на помилках. Тому з часом бажання старатися буде все менше. Тож щоразу, коли зворотний зв’язок буде зосереджений на помилках, згадайте, що хорошого зробив співробітник і скажіть йому про це.