Бізнес

7 кроків для ефективного прийняття рішень

Приймати конкретні рішення — нелегке завдання. Адже від правильності вибору залежить майбутнє бізнесу. Багато керівників намагаються уникнути цієї неприємної роботи, діють інтуїтивно, інші вдаються до тривалих роздумів, що не призводять до реальних вчинків. Ось чіткий алгоритм, який допоможе приймати рішення.

1. Визначити терміни. Перш за все керівник повинен визначитись із термінами. Іншими словами, потрібно чітко зрозуміти, до якого терміну рішення має бути ухвалено остаточно, і чітко позначити його характер.

2. Зібрати інформацію. Потім збирається необхідна інформація, яка допоможе ухвалити правильне рішення.

3. Знайти варіанти. Після того як внутрішня і зовнішня інформація будуть зібрані, потрібно знайти різні варіанти руху, щоб були й інші шляхи виходу із ситуації, та зафіксувати їх.

4. Проаналізувати деталі. Це внутрішній і, ймовірно, досить емоційний процес. Він займає найбільше часу при прийнятті рішення.

5. Вибрати один із варіантів. Після того як зважені всі “за” і “проти”, потрібно вибрати один з варіантів, базуючись на попередніх пунктах.

6. Діяти. Тільки після цього можна починати діяти. Робити це можна тільки тоді, коли є впевненість у правильності вибору.

7. Вивчити результати. Завершальний етап — ретельний аналіз отриманих результатів. На це потрібно виділити окремий час, щоб нічого не пропустити.