БізнесЦікаве

Як бути успішним: 13 секретів Сема Альтмана

Сем Альтман: «Я спостерігав за тисячами засновників і багато думав про те, що потрібно, щоб заробити величезну суму грошей або створити щось важливе. Зазвичай люди починають з того, що хочуть перше, а закінчують тим, що хочуть друге.

Я записав 13 думок про те, як домогтися значного успіху. Все перераховане тут легше зробити, якщо ви вже досягли базового успіху (з допомогою привілеїв або зусиль) і хочете перетворити його в успіх грандіозний. Але багато пунктів відносяться до будь-якої людині.

1. Нарощування ефекту

Коли один результат накладається на інший – це магія. Шукайте її всюди. Експонентні криві – ключ до багатства.

Середній бізнес, вартість якого зростає на 50% щороку, стає величезним за дуже короткий час. Небагато компаній демонструють реальні мережеві ефекти та виняткову масштабованість. Але з розвитком технологій їх буде все більше і більше. І це варто зусиль пошуку і створення технологій.

І вам теж варто дотримуватися експоненційної кривої – потрібно прагнути до того, щоб життя йшло по постійно зростаючій траєкторії вгору і вправо. Важливо вибрати кар’єру, де виникає такий ефект накопичення, тому що більшість кар’єрних шляхів досить лінійні.

Уникайте сфер, де люди, які займаються своєю справою два роки, можуть бути такими ж ефективними, як ті, хто займається цим двадцять років. У міру розвитку кар’єри кожен елемент роботи, яку ви виконуєте, повинен приносити все більше і більше результатів. Є багато способів досягти цього – капітал, технології, бренд, мережеві ефекти та управління людьми.

Корисно зосередитися на тому, щоб додати ще один рівень до вашого показника успіху: гроші, статус, вплив на світ або щось ще. Я готовий витратити між проєктами чимало часу, щоб знайти наступну мету. Але я завжди хочу, щоб це був проєкт, який в разі успіху зробить решту моєї кар’єри значно легше.

Більшість людей загрузла в лінійних можливостях. Відкиньте маленькі можливості та переключіться на кардинальні зміни.

Я думаю, що найбільша конкурентна перевага в бізнесі – як для компанії, так і для кар’єри окремої людини, – це орієнтація на тривалу перспективу з широким уявленням про те, як різні системи співіснують у світі. Найвіддаленіші роки – найважливіші. У світі, де практично ніхто не дотримується по-справжньому довгострокового погляду, ринок щедро винагороджує тих, хто це робить.

Довіртеся експоненті, наберіться терпіння – і будете приємно здивовані.

2. Будьте впевнені в собі – навіть занадто

Віра в себе – це надзвичайна сила. Найуспішніші люди, яких я знаю, вірять в себе майже до абсурду.

Виховуйте цю віру в себе з самого початку. Отримуючи все більше підтверджень того, що ваші судження вірні, і що ви можете постійно домагатися результатів, вірте в себе ще сильніше.

Я пам’ятаю, як Ілон Маск проводив екскурсію по заводу SpaceX багато років тому. Він докладно розповів про виробництво кожної частини ракети, але найбільше мені запам’яталося вираз абсолютної впевненості на його обличчі, коли він говорив про запуск великих ракет на Марс. Я йшов, думаючи: «Ага, так ось як виглядає еталон впевненості».

Управління власним бойовим духом – і бойовим духом команди – одна з найбільших проблем більшості починань. Це майже неможливо без великої впевненості в собі. І, на жаль, чим більш ви амбітні, тим сильніше світ буде намагатися вас знищити.

Більшість дуже успішних людей хоча б раз мали рацію щодо майбутнього, тоді як інші думали, що вони помилялися. Якби не ця віра, вони зіткнулися б з набагато більшою конкуренцією.

Віра в себе повинна бути збалансована з адекватною самооцінкою. Раніше я ненавидів будь-яку критику та активно уникав її. Тепер я намагаюся завжди прислухатися, припускаючи, що критика виправдана, а потім вирішую, чи хочу я робити щось в цьому відношенні чи ні. Пошук істини – найважче і часто болюче, але саме це відрізняє віру в себе від самообману.

Цей баланс також допомагає вам не виглядати зарозумілим і відірваним від реального життя.

3. Вчіться мислити незалежно

Підприємництву дуже важко навчити, тому що важко навчити оригінального мислення. Школа нас цього не вчить – вона зазвичай заохочує зворотне. Таким чином, потрібно розвивати цю навичку самостійно.

Відштовхуватися від аксіом і генерувати нові ідеї – це чудово, а знайти людей, з якими можна обмінюватися ідеями, – відмінний спосіб домогтися успіху. Наступний крок – пошук простих і швидких способів перевірити ці ідеї в реальному світі.

«Я помилюся багато разів, але одного разу я буду дійсно мати рацію», – такий шлях підприємців. Вам буде потрібно багато спроб, щоб спіймати удачу за хвіст.

Один з найважливіших уроків – ви можете знайти рішення навіть в тих ситуаціях, які здаються безвихідними. Чим частіше ви це робите, тим більше в це вірите. Завзятість приходить завдяки розумінню, що ви можете піднятися навіть після того, як вас збили з ніг.

4. Вчіться продавати!

Однієї віри в себе недостатньо, потрібно вміти переконувати інших людей в тому, у що ви вірите.

Всі великі кар’єри певною мірою будуються на продажах. Потрібно вміти доносити свої плани до клієнтів, потенційних співробітників, преси, інвесторів тощо. Це вимагає надихаючого бачення, сильних комунікативних навичок, певної міри харизми, вміння довести, що ви можете добитися результату.

Навички комунікацій – особливо письмових – виправдовують вкладення. Спочатку переконайтеся, що ви мислите ясно, а потім використовуйте просту та лаконічну мову.

Кращий спосіб добитися успіху в продажах – щиро вірити в те, що ви продаєте. Продавати те, у що ти справді віриш, – це здорово, а спроба продати якусь непотрібну дурницю жахлива.

Відточування навичок продажів не відрізняється від удосконалення будь-якої іншої навички: завжди виходить краще з усвідомленою практикою. Але з якоїсь причини – можливо, через те, що це неприємно, – багато людей вважають, що навчитися цього неможливо.

Ще одна важлива порада про продажі – все, що важливо, демонструйте особисто. Коли я тільки починав, я завжди поспішав сісти в літак. Часто в цьому не було необхідності, але тричі завдяки цьому траплялися поворотні моменти в кар’єрі, яка в іншому випадку пішла б іншим шляхом.

5. Полегшуйте ризик

Більшість людей переоцінюють ризик і недооцінюють винагороду. Ризикувати важливо, тому що неможливо весь час мати рацію – потрібно багато чого пробувати та швидко адаптуватися, коли вчишся новому.

Найчастіше на початку кар’єри ризикувати легше: вам немає чого втрачати, а потенційні досягнення великі. Як тільки ви покрили свої основні зобов’язання, потрібно намагатися полегшити ризик. Вибирайте ситуації, де ви програєте небагато, якщо помилитеся, а виграєте багато разів, якщо справа вигорить. Потім зробіть більшу ставку в цьому напрямку.

Втім, не чекайте занадто довго. У YC ми часто помічали, що засновники, які пропрацювали довгий час в Google або Facebook, стикаються з однією проблемою. Коли люди звикають до комфортного життя, передбачуваної роботи та репутації успішної в усьому людини, дуже важко відмовитися від цього (і у людей є вражаюча схильність завжди зіставляти свій спосіб життя з зарплатою в наступному році). Навіть якщо вони йдуть, спокуса повернутися велика. Легше – така вже людська природа – поставити в пріоритет короткострокову вигоду і зручність на шкоду довгостроковим досягненням.

Але коли ви не бігаєте, як білка в колесі, ви можете стежити за своєю інтуїцією та витрачати час на заняття, які можуть виявитися дійсно цікавими. Щоб цього досягти, потрібно зберігати своє життя легким та гнучким, наскільки це можливо.

6. Концентруйтесь

Концентрація – це потужний множник.

Майже всім, кого я знаю, не завадило б більше думати про те, на чому зосередитися. Набагато важливіше працювати над правильною справою, ніж працювати багато годин. Безліч людей витрачають велику частину свого часу на справи, які не мають значення.

Визначивши, що робити, постарайтеся швидко впоратися з жменькою пріоритетних завдань. Я ще не зустрічав повільної людини, яка була б дуже успішною.

7. Працюйте старанно

Ви можете увійти в топ-10 відсотків у своїй області, працюючи розумно або старанно, і це так чи інакше буде велике досягнення. Але щоб потрапити в 99-у процентиль, потрібно і те, і інше – доведеться конкурувати з дуже талановитими людьми, у яких є чудові ідеї та прагнення багато працювати.

Надординарні люди отримують надординарні результати. Важка робота пов’язана з пошуком балансу між життям і роботою, і рішення уникнути цього здається абсолютно раціональним. Але у наполегливої ​​праці є багато переваг. Імпульс множиться, а успіх породжує успіх.

І часто це дійсно приємно. Одна з найбільших радостей в житті – знайти мету, перевершити її та виявити, що ви вплинули на щось значуще. Один із засновників YC недавно сильно здивувався, наскільки щасливішим та задоволенішим він був після того, як залишив роботу у великій компанії та домігся максимально можливого впливу. Потрібно відзначити, що над цим довелося серйозно попрацювати.

Потрібно навчитися старанно працювати, не вигоріти. Один сценарій працює майже завжди: знайти роботу, яка вам до душі, і займатися нею разом з людьми, з якими вам приємно проводити багато часу.

Я думаю, що люди, які прикидаються, що можна стати суперуспішними, не працюючи більшу частину часу (протягом деякого періоду вашого життя), надають вам ведмежу послугу. Насправді працездатність, схоже, один з головних чинників довгострокового успіху.

Ще одна думка про наполегливу роботу: робіть це на початку кар’єри. Важка робота дається легше, коли вона цікава, і чим раніше ви нею займаєтеся, тим більше часу у вас буде, щоб праця окупилася. Крім того, ретельно працювати зазвичай легше, коли у вас менше інших обов’язків, що часто – хоча і не завжди – буває, коли ви молоді.

8. Будьте сміливими

Я вважаю, що складний стартап запустити легше, ніж простий. Люди хочуть бути частиною чогось захоплюючого і відчувати, що їх робота має значення.

Якщо ви домагаєтеся прогресу в важливій проблемі, у вас буде постійний попутний вітер з боку людей, які хочуть допомогти. Будьте більш амбітними та не бійтеся працювати над тим, над чим ви дійсно хочете працювати.

Якщо всі навколо відкривають мем-компанії, а ви хочете заснувати компанію по редагуванню генів, то зробіть це, не замислюючись ні секунди.

9. Будьте вольовими

Дивно, як багато у людей можливостей підкорити світ – але більшість навіть не намагається і просто приймає стан речей таким, яким він є.

У нас є колосальна здатність досягати результатів. Але невпевненість в собі, схильність занадто швидко здаватися і недолік наполегливості не дозволяють більшості людей навіть наблизитися до свого потенціалу.

Прагніть до того, чого хочете. Зазвичай ви цього не отримуєте і сприймаєте невдачі болісно. Але коли виходить, виходить на диво добре.

У більшості випадків люди, які кажуть: «Я буду йти вперед, поки це не спрацює, я доб’юся свого, незалежно від того, з якими труднощами доведеться зіткнутися», і роблять це, досягають успіху. Вони достатньо наполегливі, щоб дочекатися шансу на удачу.

Airbnb, на мій погляд, – еталонний приклад. Вони розповідають так багато історій, що я не буду намагатися їх повторити (жили на залишки на кредитних картках, харчувалися пластівцями за долар, билися до знемоги з великими гравцями і т.д і т.п), але їм вдалося протриматися досить довго, щоб зустріти удачу.

Щоб бути вольовим, потрібно бути оптимістом – це особистісна риса, яку можна розвивати. Я ніколи не зустрічав дуже успішного песиміста.

10. Будьте тим, з ким складно конкурувати

Більшість людей розуміють, що компанії цінніші, якщо з ними складно конкурувати. Це важливо та очевидно вірно.

Але це відноситься і до вас як до особистості. Якщо те, що ви робите, може зробити хтось інший, то він це зробить – і за менші гроші.

Кращий спосіб стати тим, з ким складно конкурувати – це створити важелі. Наприклад, за допомогою особистих стосунків, створюючи сильний особистий бренд або отримуючи хороші результати на перетині безлічі різних областей. Є багато інших стратегій, і потрібно знайти свою.

Більшість людей роблять те ж саме, що і більшість людей їх кола спілкування. Таке наслідування зазвичай помилково – якщо ви робите те ж, що і всі інші, конкурувати з вами не складе труднощів.

11. Будуйте мережу

Щоб виконати відмінну роботу, потрібні команди. Розвиток мережі талановитих людей для роботи – важлива частина великої кар’єри. Розмір мережі дійсно талановитих людей, яких ви знаєте, часто визначає, чого ви можете досягти.

Ефективний спосіб побудувати мережу – допомагати людям настільки, наскільки це в ваших силах. Я робив так досить довго – і це призвело до більшості моїх кращих кар’єрних можливостей та до трьох з чотирьох кращих інвестицій. Я постійно дивуюся, як часто зі мною трапляється щось хороше тому, що я допоміг підприємцю десять років тому.

Один з кращих способів побудувати мережу – сформувати репутацію, що ви по-справжньому піклуєтесь про людей, які працюють з вами. Будьте надмірно щедрими – це повернеться до вас в 10-кратному розмірі. Крім того, навчіться виявляти сильні сторони людей і призначайте їх на відповідні посади. (Це найважливіша річ, яку я зрозумів про управління, і про неї не дуже багато написано.) Вам потрібна репутація людини, яка підштовхує людей настільки сильно, що вони досягають більшого, ніж очікували, але при цьому не доводить їх до вигорання.

Кожна людина справляється з якимись справами краще, ніж з іншими. Визначайте себе сильними сторонами, а не слабкостями. Визнайте слабкі сторони та знайдіть, як їх обійти, але не дозволяйте їм заважати вам робити те, що хочете. «Я не можу зробити X, тому що не сильний в Y», – це те, що я на подив часто чую від підприємців, і майже завжди це стосується нестачі креативності. Кращий спосіб заповнити свої слабкості – найняти додаткових членів команди, а не тільки тих, кому добре дається те ж, що і вам.

Особливо цінна частина побудови мережі – це вміння знаходити нерозкриті таланти. Згодом ви навчитеся швидко виявляти інтелект, драйв і творчий підхід. Найпростіший спосіб навчитися цього – знайомитися з безліччю людей і звертати увагу, хто справив на вас враження, а хто – ні. Пам’ятайте, що ви шукаєте можливості для поліпшення, а не переоцінюєте досвід або поточні досягнення.

Я намагаюся завжди ставити собі питання, коли зустрічаю когось нового: «У цій людині є природна сила?» Це допомагає знайти людей, які можуть здійснювати великі справи.

Особливий випадок розвитку мережі – знайти когось видатного, хто зробив би ставку на вас, в ідеалі на початку кар’єри. Не дивно, що кращий спосіб зробити це – допомагати. (І пам’ятайте, що вам доведеться поділитися отриманим досвідом пізніше!)

Нарешті, проводьте час з позитивними людьми, які підтримують ваші амбіції.

12. Капітал приносить багатство

Найбільша економічна омана з мого дитинства – що люди стають багатими завдяки високим зарплатам. Хоча є деякі винятки – наприклад, артисти, – майже ніхто в історії списку Forbes не потрапив туди шляхом зарплати.

Ви стаєте дійсно багатими, коли ви купуєте речі, які швидко ростуть в ціні.

Це може бути частка в бізнесі, нерухомість, природні ресурси, інтелектуальна власність або щось подібне. Але так чи інакше вам потрібно володіти якимось капіталом, а не просто витрачати свій час. Час масштабується тільки лінійно.

Кращий спосіб створити щось, що швидко зростає в ціні – створити те, що люди хочуть, і масштабувати.

13. Внутрішній драйв

Більшість людей спонукані ззовні. Вони роблять те, що роблять, тому що хочуть справити враження на інших людей. Це погано з багатьох причин, але ось дві особливо важливі.

По-перше, вам доведеться весь час шукати компроміс в тому, що стосується думок і кар’єрного розвитку. Вас буде сильно турбувати – набагато більше, ніж ви думаєте, – чи вважають інші люди ваші вчинки правильними. Це завадить вам займатися дійсно цікавою роботою.

По-друге, люди зазвичай неправильно розраховують ризики. Вони дуже зосереджені на тому, щоб йти в ногу з іншими людьми та не відставати в конкурентних іграх, навіть в короткостроковій перспективі.

Розумні люди, здається, особливо схильні до ризику такої поведінки, нав’язаної ззовні. Усвідомлення цього допомагає, але не цілком – вам доведеться докласти багато зусиль, щоб не потрапити в пастку наслідування.

Найуспішніші люди, яких я знаю, в основному керуються внутрішнім імпульсом. Вони роблять те, що роблять, щоб справити враження на себе, і тому що прагнуть зробити щось важливе. Коли ви заробите достатньо грошей, щоб купити все, що хочете, а також досягнете досить високого соціального статусу, коли подальше зростання вже не виглядає смішним, це буде єдина сила, яка продовжить стимулювати вас до вищого рівня продуктивності.

Ось чому питання мотивації людини таке важливе. Це перше, що я намагаюся зрозуміти про кого-небудь. Правильні мотиви важко визначити як набір правил, але ви їх впізнаєте, коли побачите.

Джессіка Лівінгстон і Пол Грем – мої орієнтири в цьому відношенні. Перші кілька років YC багато висміювали. Коли вони тільки починали, майже ніхто не думав, що це буде великий успіх. Але вони вважали, що буде чудово, якщо це спрацює, їм подобається допомагати людям, і вони були переконані, що їх нова модель краща, ніж та, що уже існує.

Зрештою, ви визначите свій успіх, відмінно справляючись в тих областях, які важливі для вас. Чим раніше ви почнете рухатися в цьому напрямку, тим далі ви пройдете. Важко бути занадто успішним в тому, чим ви не одержимі».