ІдеїЦікаве

Вирощування квасолі

Вирощування квасолі – це відмінний варіант для бізнесу, бо в перспективі попит на цей продукт буде тільки рости. Вже зараз багато великих агрохолдингів готові скуповувати квасолю за вигідними цінами, що є показником того, що є сенс задуматися про виділення посадочних площ, щоб запустити свій бізнес на квасолі.

Плюси і мінуси вирощування квасолі як бізнесу

Вирощування квасолі має свої як плюси, так і потенційні ризики. Розглянемо обидві сторони бізнесу на квасолі.

Відчутні плюси:

  • Високий попит на квасолю, як на роздрібному, так і на оптовому ринку.
  • Проста технологія вирощування.
  • Тривалий термін зберігання врожаю – до 5-ти років.
  • Сезонна зайнятість 5-6 місяців в році.

Потенційні ризики:

  • Необхідність дотримуватися сівозміни і міняти посівні площі щороку.
  • Непередбачуваність погодних умов.
  • Невчасно зібраний урожай при пересушуванні може обсипатися, що призведе до втрати частини заробітку.

З огляду на той факт, що квасолю без проблем можна вирощувати в домашніх умовах у себе на городі без теплиць і іншого, то бізнес на квасолі точно заслуговує на увагу жителів сільської місцевості, як один з варіантів додаткового заробітку грошей.

Технологія вирощування квасолі

Технологія вирощування квасолі досить нескладна, а посіви не потребують специфічного догляду та постійної обробки. Головне, що потрібно знати при посадці насіння, так це те, що квасоля — теплолюбна рослина і боїться ґрунтових приморозків, сіяти її варто, коли встановиться теплий температурний режим.

Починати підготовку плантацій слід вже з осені, продовжуючи удобрювати ґрунт і навесні безпосередньо перед посадкою. Теплолюбні бобові культури слід садити при температурі не нижче 14°С.

Для удобрення квасолі потрібно по 60 кг/га д. р. азоту й фосфору та 40 кг/га д. р. калію. Відтак удобрення можна обмежити внесенням 150 кг/га діамофоски та інокуляцією навесні.+

Насіння перед сівбою радять обробляти інсектицидом, фунгіцидом та інокулянтом. Посівна норма становить 130 кг/га або 400–500 тис. шт./га. За такої густоти рослина формує до 20 бобів. Якщо ж квасолю сіяти рідше, то кількість бобів може зростати до 40–50.

Дуже важливу роль у формуванні швидких і рівномірних сходів відіграє точність дотримання глибини висіву. Оптимальна глибина — 3–4 см. Якщо вологи в грунті бракує, фахівці радять збільшувати глибину висіву до 5 см. Вони зауважують, що квасоля проросте навіть з глибини 10 см, але тоді сходи будуть нерівномірними, а схожість знизиться. Сіяти квасолю, за словами фахівців, можна будь-якою сівалкою, навіть СЗ.

Фахівці зазначають, що специфічних заходів по догляду не потрібно, необхідно лише дотримуватися загальних правил – своєчасний полив, розпушування, добриво ґрунту. Дозрівають посіви протягом двох місяців. Головне на цьому етапі – не дати культурі перезріти, адже тоді вона втратить більшу частину своїх корисних властивостей.

Бізнес на квасолі: перелік найпопулярніших сортів

Ліма (Лімська). Існують кучеряві підвиди довжиною 2 – 15 метри, а також кущові висотою 25-60 см. Насіння можуть мати форму: у вигляді сфери, місяцеподібне. Боби можуть бути білого, червоного, оранжевого, чорного кольору, з білими плямами і смужками. За рахунок вершкового смаку цей різновид квасолі часто називають масляною.

Масляний король. Це спаржева квасоля. Ранньостиглий, термін дозрівання близько 50 днів. Кущовий сорт спаржевої квасолі, рослина компактна, висотою не більше 40 см. Урожай у вигляді бобів світло-жовтого забарвлення, які виростають довжиною до 25 см. Смак схожий на смак молодих пагонів спаржі.

Зелена квасоля Маш. Відноситься до роду Вігна. Термін дозрівання сорту: 100-120 днів. Маш виростає до 1,5 м. Рекомендується підв’язка до опори. Боби зеленого кольору.

Лобіо. Культура з м’ясистим білими і великими бобами. Вирощують на шпалері висотою до 2-х метрів. Боби зеленого або фіолетового кольору.

Пінто. Білі боби з яскравими червоними плямами і високим вмістом заліза. Термін дозрівання до 90 днів. Розміри куща складають 60-80 см. Урожайність середня – до 2 кг з 1 кв. м.

Неві. Висота куща до 50 см. Пізньостиглий сорт, терміни її дозрівання становлять 85-100 днів. Урожайність до 2 кг на 1 кв. м.

Чалі. Великі плоди квасолі білого кольору. Висота куща до 60 см розлогою форми.

Білозерка. Середньостиглий сорт, термін дозрівання 60 – 70 днів. Висота куща до 50 см.

Маврітанка. Термін вегетації 60 днів. Урожайність до 1,5 кг з 1 кв.м. Чорна квасоля.

Журавушка. Американська спаржева квасоля. Розміри кущів 50 на 40 см. З однієї сотки можна зібрати до 250 кг врожаю. Цукровий сорт.

Є багато інших сортів: Рубін, Ластівка, Грибовська, Шоколадниця, Анфіса. Вибір сорту варто здійснювати виходячи з кліматичних умов, в яких ви плануєте її вирощувати, а також смакових і складових характеристик. Важливу роль для бізнесу на квасолі відіграє її товарний вигляд.

Збір урожаю квасолі в цифрах

Середня врожайність квасолі по Україні становить 2,2–2,5 т/га, а найбільш передові господарства збирають 3 і навіть 3,5 т/га. Термін дозрівання врожаю 70-90 днів.

Зібрати урожай після посіву насіння квасолі можна вже через 70 днів. При цьому з 1 квадратного метра ділянки можна зібрати близько 1 кг бобової культури. До того ж, квасоля дає урожай двічі на рік.

У разі промислового підходу до бізнесу квасолю збирають комбайном. Якщо ви вирощуєте її в домашніх умовах, то урожай збирають вручну у фазі підсихання 50-60% бобів на рослинах, коли опадає основна маса листя.

Бізнес на квасолі і потенційні ринки збуту

Збут продукції грає важливу роль, особливо якщо ви вирощуєте стручкову (Спаржеву) квасолю, яку потрібно додатково переробляти, або ж недовго зберігати, щоб вона зберігала свої смакові характеристики і товарний вигляд. Звичайні ж боби можна зберігати довго.

Як правило, підприємець зацікавлений швидко продати товар, щоб він не лежав у нього на складі, оскільки для зберігання потрібні спеціальні умови в приміщенні.

Варіанти збуту квасолі для фермера:

  • Оптові скупники.
  • Виробництва з переробки квасолі, наприклад консервні заводи.
  • Роздрібні продажі через інтернет і на міських ринках.
  • Співпраця з продуктовими магазинами і овочевими ринками й базами.

Поступово ви зможете налагодити стабільний канал продажу і люди будуть безпосередньо звертатися за покупкою вашої продукції.

Витрати на запуск бізнесу на квасолі

Бізнес з виробництва квасолі є досить низьковитратним. Основні статті витрат – це посадковий матеріал, догляд за посівами, оренда землі, оплата праці найманих працівників, транспортні та інші реалізаційні витрати.

Найменш ризикованим бізнес на квасолі є для тих, хто проживає в сільській місцевості та має власну ділянку. Це дозволить скоротити витрати на оренду землі, а значить і знизить собівартість товару.

Розробляючи бізнес план ферми з вирощування квасолі як бізнес вам потрібно врахувати всі статті витрат і в результаті скласти суму стартового капіталу. Розрахунок ми будемо робити для ділянки площею 25 сотих.

Початкові вкладення:

  • Купівля насіння – 8000 грн.
  • Добрива – 5000-6000 грн.
  • Городній інвентар та інструменти – 7000 грн.
  • Мотоблок для обробки городу – від 20 000 грн..

Щорічні вкладення:

  • Добрива – 5000 грн.
  • Транспортні витрати – 5000 грн.
  • Консультації агронома, література – 2000 грн.

Разом початкові витрати складуть близько 45-50 000 гривень. Щороку доведеться вкладати близько 12000 гривень. Насіння при цьому не враховуються, оскільки ви будете використовувати посадковий матеріал зі свого врожаю.

Рентабельність бізнесу: 30%-40%.

Скільки можна заробити на вирощуванні квасолі

Оптова ціна квасолі: 16-17 гривень за 1 кг продукції. Роздрібна ціна: 20-40 гривень за 1 кг продукції.

Урожайність квасолі досягає 80-150 кілограм з сотки. З огляду на площу городу в 25 сотих, можна прикинути урожай в 1500-3000 кг. В Україні оптова ціна не опускалася нижче $500 за тонну: в середньому становила $550–600, а були роки, коли піднімалася до $650.

Продавши квасоля на опт, вам вдасться заробити: 25000-50000 гривень з 25 сотих. Візьмемо середнє значення 40 000 гривень і віднімемо витрати, отримаємо близько 28 000 гривень чистими.

А якщо збирати врожай двічі на рік, що в Україні цілком можливо, то відповідно — вдвічі більше. Та й площа під посадку відведена невелика. Такі високі доходи цілком можуть покрити витрати на вирощування і принести чималий прибуток.

Квасоля – це продукт, який користується високим попитом і в перспективі продажу даного бобу будуть тільки рости. Вирощування квасолі як бізнес нескладно, є багато сортів з високими смаковими характеристиками і дуже корисним складом. Говорити про високі заробітки тут не варто але в той же час як додатковий дохід для фермера, який використовує сівозміну підійде.