Бізнес

5 складових дієвого лідерства

На основі кількох десятиліть досліджень Дебора Анкона та Генрік Бресман вивели п’ять основних характеристик ефективних лідерів.

Вміння знаходити сенс. Хороші лідери усвідомлюють, що відбувається в цьому хаотичному світі. Вони знають, як безупинно вловлювати «підказки», які надходять із зовнішнього світу, а також розуміють: щоб знайти найдієвіші підходи, варто вивчати те, що відбувається за межами організації. Такі лідери не просто «полюють» на нову інформацію — вони інтегрують її в цілісний сюжет, який дозволяє іншим зрозуміти, яким має бути наступний крок.

Майстерність міжособистісної взаємодії. Це «клей», який з’єднує людей. Лідери всіх рівнів мусять опанувати вміння переконувати. В його основі лежить здатність вислуховувати інших та розуміти, що їх по справжньому «чіпає». Лише тоді провідник зможе здобути прихильників своїх ідей.

Візіонерство. У своїх намаганнях завоювати прихильність потенційних послідовників результативні лідери часто використовують візуальні образи, метафори та оповіді. Крім цього, вони вміють пов’язати свою візію з основними цінностями та місією організації. Ці провідники, вселяючи відчуття невідкладності, надихають інших на пошук шляхів до втілення змін.

Винахідництво. Лідери із добре розвинутими винахідницькими уміннями є істинними експертами в оптимізації підходів до виконання роботи, визначенні ключових показників продуктивності та вимірюванні прогресу. Вони не бояться приймати складні рішення, якщо цього вимагає ситуація.

Вміння здобувати довіру. Йдеться про здобуття поваги з боку інших та ґрунтуванні всіх своїх дій на чітко вираженому відчутті мети. У таких лідерів слова не розходяться з ділом — вони незмінно виконують свої обіцянки та зобов’язання.