Ідеї

Вирощування базиліку

Якщо ви вирішили зайнятися бізнесом на базиліку, то є два шляхи вирощування цієї рослини: з насіння і через розсаду. Українські фермери використовують обидва підходи.

Загалом, рослина вимоглива до тепла, світла, вологи та ґрунту. Насіння починає проростати, коли ґрунт прогрівається не нижче 10 °C, при температурі 20-22 °C сходи з’являються через 10-14 днів, при 30-35 °C – через шість-сім днів. Період цвітіння – червень-серпень, а масове цвітіння наступає в середині липня. Збирають урожай зазвичай в серпні-вересні.

Листя базиліку містить ефірні масла, які надають специфічного смаку і запаху для рослини. З вітамінів до складу даної зелені входять: А, С, В2, РР, каротин, фітонциди, рутин. За рахунок наявності в складі базиліка компонента евгенол, листя мають антибактеріальну, спазмолітичну і тонізуючу дію. Вітамін А робить цю зелень корисною для зміцнення зору. Присутні і корисні жирні омега-3 кислоти. Витяжку з базиліку використовують для загоєння ран і лікування акне, а також ця рослина позитивно впливає на імунітет.

 Найчастіше базилік використовують:

  • У кулінарії. В якості прянощів, або самостійної закуски. Насінням базиліка ароматизують напої, салати, паштети, супи, а також додають листя в м’ясні страви.
  • В консервному виробництві. Для ароматизації маринадів і томатних соусів, а також у м’ясній промисловості.
  • При виготовленні приправ. У комплексі з іншою зеленню – майораном, петрушкою, коріандром, м’ятою, естрагоном.

Вирощування базиліку вдома

Якщо ви вирішили спробувати вирощувати базилік на продаж, то для проби зробити це можна навіть у себе в квартирі: наприклад, на підвіконні чи на балконі. В якості ємності з ґрунтом можна використовувати горщики, які добре впишуться в інтер’єр вашого будинку.

Для домашнього вирощування необхідно створити оптимальні умови для отримання якісного результату. Це стосується в першу чергу освітлення – вибирайте вікна з найбільшим освітленням, мінімум 3-4 години на день. Інші важливі фактори – температурний режим і вологість ґрунту.

Покроковий алгоритм дій такий:

  • Готуємо насіння шляхом промивання їх в марганцівці і подальшої сушки.
  • Висаджуємо насіння в горщики або в окремі стаканчики по кілька штук в лунку глибиною 0,5 см.
  • Поливаємо і вкриваємо плівкою.
  • Після появи сходів плівку знімаємо, стежимо за вологістю ґрунту і освітленням.
  • Коли з’явитися два листа пікіруємо в окремі великі горщики, додаючи в ґрунт добрива. Здійснюємо регулярний полив.
  • Збір урожаю.

Проста техніка дозволить вам висадити у себе вдома кілька сортів, подивитися сходи і вибрати ті варіанти, які ви зможете в майбутньому вирощувати у відкритому ґрунті, або теплиці на продаж.

Вирощування базиліку в теплиці

Теплиця, якщо вона опалюється взимку, дозволяє цілий рік вирощувати зелень, навіть взимку. Цікавий варіант для бізнесу в теплиці – це базилік на гідропоніці. Така технологія здатна підняти врожайність даної рослини на 25%, але вимагає початкових фінансових вкладень. Принцип роботи такої системи гідропоніки досить простий.

У комплект обладнання для теплиці під гідропоніку увійдуть:

  • Пластикові жолоби.
  • Пластикові стаканчики з прорізами.
  • Ємність для живильного розчину.
  • Насоси.
  • Таймери.

Найбільш правильним субстратом на проточній гідропоніці буде торф, змішаний з перлітом. Застосовують 2 види торфу – верховий та перехідний недрібної зернистості. Перед тим, як змішати торф з перлітом, його вапнують. Пропорція для субстрату – 2 частини торфу, 1 частина перліту.

Далі технологія має на увазі підготовку розсади. Для цього в касети, стаканчики, або горщики насипають субстрат і укладають насіння, а після поливають теплою водою.

Слідуючи сучасним технологіям наступний крок – це приміщення касет в пропагатор, який допомагає створити потрібний мікроклімат: температуру + 22-24 °C, вологість повітря – 93-95%. Касети залишаються там до проростання насіння, для базиліка це 4-5 днів.

Після того, як насіння проросли касети дістають з пропагатора, витягують з них горщики і поміщають їх в систему проточної гідропоніки.

Відразу ж потрібно організувати систему освітлення з показником 10 000 люкс, світловий день 14 годин. У цей період показники температури повітря в теплиці підтримують в діапазоні + 18-20 °C вдень і + 16-18 °C вночі. Ґрунт повинен мати показники: температура +19 °C, вологість повітря – 70-75%.

Після появи листя і довжині коренів 2-4 см, мікроклімат трохи перенастроюють – температуру в приміщенні встановлюють на показнику 15-17 °C, а розчину 18 °C. До продажу така зелень буде готова через 18-20 днів після появи сходів.

Вирощування базиліку на городі

Для дотримання агротехніки вирощування базиліку під нього варто виділяти дреновані суглинні і супіщані ґрунти. Додатково їх удобрюють органічними добривами у вигляді гною, або добре перепрілого компосту. Не переносить ця рослина важких глинистих ґрунтів.

Восени після збирання урожаю, поле орють на глибину 25-27 см. У нього вносять мінеральні та органічні добрива. Навесні город боронують і при необхідності роблять кілька культивацій. Кращими попередниками для базиліка будуть огірки, томати, бобові, сидерати, зелень, буряк, садова суниця, цибуля та картопля.

Висаджують насіння у відкритий ґрунт не раніше початку червня. Для цього в підготовлений і очищений ґрунт роблять лунки глибиною близько 1 см. У кожну лунку укладають по кілька насінин і присипають її землею. Далі можна пролити грядки стимулятором росту рослин. Між рядами базиліка роблять відстань 30-35 см, а між кущами рослини в ряду – 25-30 см.

Посівну площу вкривають плівкою, або агроволокном до появи сходів, після її прибирають.

Особливості вирощування базиліку з насіння

Оскільки насіння трав покриті тонкою ефірною оболонкою, яка ускладнює їх проростання, то його прогрівають. Для цього насіння поміщають в приміщення з температурою +30 °C на два тижні.

Якщо ви ще не вимикали опалення, то можна взяти насіння в паперовий пакетик і помістити його біля батареї.

Після того, як теплова підготовка завершена можна провести знезараження. Для цього насіння поміщають в розчин марганцівки на 30 хвилин, після чого промивають і просушують.

Після цих процедур посадковий матеріал готовий до висадки.

Вирощування базиліку з розсади

Висаджувати насіння на розсаду можна за два місяці до висадки у відкриту землю – зазвичай, це кінець березня. Готову до посадки розсаду ви отримаєте за 35-50 днів після отримання перших сходів.

Субстрати купують готові, або роблять їх самостійно, змішавши перегній, торф, промитий пісок і землю. Суміш попередньо пропарюють на водяній бані, щоб забезпечити знищення грибків і насіння бур’янів.

Далі готують тару під посів. Зазвичай, це контейнери, або стаканчики глибиною 5-10 см. У них засипають підготовлену землю і трохи її ущільнюють, при цьому ґрунт повинен бути вологим. Рівномірно розподіляють насіння по поверхні ємності, після чого присипають їх землею, так щоб насіння були на глибині 0,5-1см, трохи ущільнюють землю і проливають водою. При вирощуванні декількох сортів базиліка, можна зробити позначки за видом рослини, щоб в результаті знати, що де росте.

При дотриманні температури в приміщенні в діапазоні +20-25 °С, перші сходи можна буде вже побачити через 10-12 днів. Далі температурний режим можна трохи знизити до показників +16-20 °С. При поливі намагайтеся не перезволожувати землю.

При появі двох листочків на розсаді, можна виробляти пікірування. Ґрунт для пікіровки можна залишити той самий, але додати в неї трохи попелу і мінеральних добрив. При пікіруванні не варто сильно заглиблювати розсаду.

Далі йде етап догляду в форматі періодичного поливу. За 2 тижні до висадки можна загартовувати розсаду, виносячи ємності з нею на вулицю в денний час.

Після того, як земля прогріється до +15 °С, можна зайнятися висадкою вирощеної в домашніх умовах розсади базиліку. Далі її поливають. В майбутньому, вам потрібно буде своєчасно видаляти суцвіття – це дозволить вам отримувати нові пагони рослини.

Процес догляду за базиліком

Є кілька основних правил з догляду за базиліком:

  • Полив. Потрібно стежити, щоб земля постійно була трохи вологою. Можна організувати крапельний полив для зелені.
  • Розпушування і видалення бур’янів.
  • Підживлення. Якщо ґрунт не дуже підходящий, то варто вносити підживлення на основі компосту, або гуматів. Підгодовувати кущі більше 1 разу на 4 тижні. Також можна додавати азотні добрива, але в невеликих кількостях по типу нітрофоски – у 12 л води розводимо 2 ст. ложки нітрофоски. Загальні витрати – 3-4 л на 1 кв.м.
  • Укриття плівкою тільки пророслих рослин протягом 2-х тижнів, а також у нічний час при серйозному зниженні температури.

З шкідників на базиліці можуть зустрітися тля, луговий, або польовий клоп, а з хвороб рослини – чорна ніжка, фузаріоз, сіра гниль. Боротися з цими проблемами можна шляхом дотримання технології вирощування, видалення бур’янів і своєчасної обробки рослин при появі перших проблем.

Збір урожаю базиліку

Період збору врожаю під час масового цвітіння відрізняється в залежності від сорту базиліка. Отриману зелену масу сушать в тіні.

За сезон кущ рослини може дати два врожаї. Після першої обрізки кущ відросте заново. Зберігають продукцію в сухому провітрюваному приміщенні. При зберіганні в герметичній упаковці листя зберігає колір і ароматичні властивості.

Можна збирати зелень як для того, щоб сушити, так і на свіжу зелену масу під продаж.

Найпопулярніші сорти базиліку

Особливою популярністю базилік користується в Європі, Азії і на Кавказі. Найпопулярніші сорти цієї рослини в Україні – це зелений, фіолетовий і лимонний базилік.

Найчастіше зустрічаються в продажу близько 70 видів базиліка. Вони відрізняються за кольором, формою листя, висоті рослини, періодах дозрівання, умов вирощування, запахах і сферах, в яких використовують цю зелень.

Перший параметр класифікації сортів базиліка – це колір рослини, що власне і визначає його товарний вигляд, виділивши при цьому найбільш популярні сорти в кожній категорії. Другий параметр для сегментації – це запах і смак.

Намагайтеся вирощувати кілька сортів різного базиліка для створення асортименту продукції.

Основні канали збуту продукції

Давайте розглянемо канали, через які можна реалізовувати готову продукцію. Для реалізації продукції є кілька варіантів:

  • Оптові скупники зелені.
  • Виготовлення та продаж спецій з базиліка.
  • Консервні заводи.
  • Продуктові ринки і магазини.
  • Виробництво напоїв.
  • Продаж в роздріб на ринку і через інтернет.
  • Ресторани, кафе.

Вам потрібно напрацьовувати свою базу клієнтів, які будуть купувати вашу продукцію на постійній основі. При наявності широкої бази постійних клієнтів буде сенс задуматися про зведення цілорічної теплиці під вирощування зелені.

Стартові інвестиції в бізнес з вирощування базиліку

Розглядаючи вирощування базиліка в форматі бізнесу, не обійтися без прорахунків основних джерел витрат.

Стартові вкладення складуть наступні статті витрат:

  • Закупівля насіння – 2-8 гривень за 1 грам, в залежності від сорту.
  • Добрива – 130-200 гривень на 1 сотку.
  • Мотоблок для оранки ділянки – 20 000 гривень.
  • Свердловина і система крапельного поливу – від 40 000 гривень.
  • Плівка для покриву – від 1000 гривень.

Щорічні вкладення сформують:

  • Закупівля насіння – 2-8 гривень за 1 грам, в залежності від сорту.
  • Добрива – 130-200 гривень на 1 сотку.
  • Комунальні витрати – 6000 гривень.
  • Транспортні витрати.
  • Упаковка.

Якщо плануєте зводити теплицю, то обов’язково включіть розрахунки матеріалів в список стартових витрат.

Старт може бути бюджетним. Наприклад, ви можете не створювати крапельний полив і не бурити свердловину, а поливати вручну, або ж не купувати мотоблок, а готували землю вручну за допомогою звичайних сільського господарських інструментів. В такому випадку рентабельність зросте в рази.

Потенційний прибуток бізнесу з вирощування базиліку

Урожайність базиліка буде залежати від сорту рослини і умов вирощування. Для прикладу візьмемо два сорти.

Сорт «Гвоздиковий». Урожайність на відкритому ґрунті буде 3,5-4 кг з 1 кв.м., а в теплиці – 5,4-6 кг з 1 кв.м. Сорт «Шарм». Урожайність на відкритому ґрунті буде – 1,7 кг з 1 кв.м., а в теплиці – 3,1 кг з 1 кв.м. Маса зрізаної зелені з одного куща сорту «Гвоздиковий» у відкритому ґрунті – 160 г, в теплиці – 220 г, сорту «Шарм» – 60 г і 110 г відповідно. Всі дані абсолютні і будуть залежати від умов вирощування та догляду за рослинами.

Вартість сушеного листя базиліка 100-140 гривень за 1 кг. Свіжу зелень продають по 55-95 гривень за 1 кг в залежності від сорту і сезону.

Розглядати бізнес з вирощування базиліку доцільно в комплексі з вирощуванням іншої зелені і пряних трав. В такому випадку ви зможете непогано заробляти і пропонувати клієнтам широкий вибір продукції.