Бізнес

Гібридний менеджмент: в чому суть і як організувати

Карантин та інші «антиковідні» обмеження за півтора року до того, що працівники розділилися на «офісних» і «домашніх». Тому керівникам доводиться опановувати навички гібридного управління людьми. Саме цей новий скіл незабаром створить екосистему довіри, яка «схрещує» інтереси тих, хто працює з дому, і тих, хто повернувся в офлайн. Як же організувати успішне гібридне управління в Україні?

Регулярно здійснюйте моніторинг «інфраструктури» в роботі для всієї команди, щоб актуалізувати доступ до ресурсів, можливість впливу на результат і «реальну присутність» кожного під час досягнення мети. Тут найголовніше – синхронізувати співробітників в офісі з тими, хто працює з дому, а також забезпечити справедливість і гнучкість в робочому процесі.

Перевіряйте організаційні чинники, що впливають на продуктивність роботи співробітників у гібридних умовах (робочий простір, бізнес-процеси, системи, регламенти, KPI тощо) і почніть зміни в разі потреби. Наприклад, вводьте гнучкі робочі години на постійній основі. Або реорганізуйте простір в офісі для кращої взаємодії побудови відносин. Приберіть зайві стіни, організуйте «гнучкі» робочі місця.

Зміцнюйте взаємну довіру в команді. Підтримуйте усвідомленість під час колективних брейнстормингів, приділяйте більше часу й сил адаптації новачків. Також важливо розвивати таку якість персоналу, як адаптивність – готовність перейти на нові завдання замість тих, під які конкретного співробітника брали на роботу. 

Моніторте, наскільки ефективні зусилля управлінської команди щодо вирівнювання доступів до ресурсів і справедливої оцінки результатів. При виборі кожного з «форматів» роботи важливо пам’ятати, що регулярна присутність в офісі вже не є гарантією якісно виконаних завдань, як і не може виступати мірилом успіху кожного із співробітників. Людям важливо розуміти, що їх цінують не за години, що вони відсиділи в кабінеті.