Бізнес

Як досягти бажаного результату при переговорах

У кожного успішного бізнесмена має бути стратегія ведення переговорів. Давайте розглянемо найбільш дієві з них.

«Погоджуйся або йди». Суть цієї стратегії полягає в тому, що вам необхідно поводитися так, наче ви готові залишити стіл переговорів, якщо опонент не приймає ваші умови. Не бійтеся зробити чіткий крок, якщо ваш партнер не йде на поступки. Така стратегія є дещо ризикованою, але ж які переговори та бізнес без ризику?

«Хороший і поганий поліцейський». Ця тактика передбачає команду з двох представників, які застосовують протилежні підходи до бізнес-партнера. Один з них готовий йти на зустріч і надавати знижки, кращі умови майбутньої співпраці, а інший всіляко цьому перешкоджає. Такий підхід дозволяє отримати максимально вигідні умови для підписання договору.

«Унікальний шанс на 1 000 000». Суть даної тактики полягає у тому, що вам необхідно запевнити вашого партнера в тому, що така пропозиція буде діяти протягом лімітованого періоду часу, і ви робите її лише для нього. Саме тому йому потрібно діяти швидко аби не проґавити її.

«Стратегія салямі». Не висувайте всі вимоги одночасно на початку переговорів. Зробіть маленьку першу пропозицію і лише після того, як ваш опонент погодиться з нею, переходьте до іншої, більш вагомої та складної до виконання. Уявіть, як ви нарізаєте салямі слайс за слайсом — так само має бути і в переговорах.

«Вимога в останню хвилину». Коли ваші переговори завершені й контракт підписаний, зробіть одну маленьку вимогу, яка більше нагадує маленьке прохання. Є дуже великий шанс того, що ваш бізнес-партнер не відмовить вам, адже контракт підписаний, і проходити процедуру переговорів знову немає сенсу та бажання. Проте нехай ця вимога буде дуже скромна.