Бізнес

5 KPI на основі даних для керівника

5 KPI на основі даних для керівника

Готівкові кошти, вмотивований персонал та управлінська звітність відповідної якості. Для того аби мати в наявності ці три важливі елементи — потрібні ключові показники продуктивності (KPI) для п’яти ділянок.

1. Стратегія і планування. Першим кроком має стати досягнення згоди стосовно цілей вищого порядку: яка наша мета? Де ми хочемо бути через рік? Як плануємо потрапити в цю бажану точку? Коли є відповіді на такі запитання, стає зрозуміло — які дані потрібні для вимірювання успіху.

2. Продаж і маркетинг. Цінність цих функцій полягає у здатності надавати випереджувальні індикатори, з допомогою яких можна спрогнозувати майбутнє. Маючи дані, керівник знатиме (і зможе спрогнозувати) — які сервіси найприбутковіші, якими є тенденції продажу для всіх послуг, а також — на яких ділянках інвестиції в маркетинг можуть дати найбільшу віддачу.

3. Клієнти та сервіси. Рушіями прибутковості бізнесу є клієнти та сервіси, які вони купують. Які клієнти є найбільш (і найменш) прибутковими і чому? Проблема корениться у самому сервісі? В неоптимізованих цінах? Або, можливо, деякі команди є продуктивнішими за інші? Звітність має пролити світло на ці запитання.

4. Персонал та операційна діяльність. З допомогою даних можна визначити найбільш (і найменш) результативних працівників. Відстежування цієї та іншої інформації допоможе вам зміцнити моральний дух співробітників, визначити ділянки професійного вдосконалення для окремих індивідів, зменшити кількість добровільних звільнень.

5. Готівка та фінанси. Якщо обсяги продажу зменшуються, виникають проблеми з ліквідністю. Але що є першопричиною падіння продажу? Можливо, неправильне ціноутворення чи низька продуктивність? Практика показує, що в більшості випадків основою проблеми є поганий облік витрат.