Бізнес

7 секретів успішного делегування

Делегувати – це, в першу чергу, правильно планувати, ефективно використовувати свій час та час співробітників, довіряти. Ось декілька порад, як краще делегувати.

Делегуйте завдання, з якими самі можете впоратися. Помилково думати, що можна обхитрити колег, доручивши завдання, з яким самі не знаєте що робити. Так ви можете втратити авторитет на самому початку передачі справ. Адже якщо у співробітника в процесі виконання завдання виникнуть запитання – ви не зможете допомогти, а отже опинитеся в незручному становищі.

Делегуйте поступово. Не закидайте завданнями підлеглого одразу. Почніть з простих завдань та рухайтеся до складних. Також не варто делегувати термінові завдання.

Ніяких двозначностей. Чітко та зрозуміло пояснюйте суть завдання, щоб у майбутньому не виникало зайвих запитань.

Переконайтеся, що ваш колега знає, що робить. Адже не виключена ситуація, що колега так хоче вам допомогти та сподобатися, що на ентузіазмі погодиться з виконанням завдання, а що робити з ним не знає.

Не дозволяйте, щоб на підлеглого звалювали завдання інші колеги. Адже відмовити він навряд чи зможе, а на ефективність роботи це погано вплине.

Ніколи самі не виконуйте завдання, яке делегували. Якщо дасте хоч один раз слабину – у майбутньому це буде відбуватися постійно. Підказуйте, вчіть, пояснюйте, але самі не робіть.

Контролюйте ненав’язливо. Не можна з першого разу передати свої справи та забути про їх виконання. На початку ви повинні час від часу контролювати виконання завдання та навчити співробітника самому себе перевіряти. З часом це можна робити рідше, але не робити взагалі – не можна.