Бізнес

7 кроків, щоб зберегти свій бізнес

Криза не буває «вчасно» і до неї не можна бути готовим на 100%. Але є певні кроки, які допоможуть компанії подолати її.

1. Скорочуйте витрати з розумом. Сьогодні — час аналізу та пошуку найважливіших елементів бізнесу. Те, що не критично для виживання, переносіть, передомовляйтеся, скорочуйте, відмовляйтеся. Будьте чесні перед собою та бізнесом.

2. Плануйте грошовий потік хоча б на місяць уперед. З моменту початку війни минуло вже 3 місяці — проаналізуйте, які прибутки збереглися, а які — відпали. Від цих цифр плануйте грошовий потік на найближчий місяць, а краще на три.

3. Слідкуйте за головними показниками бізнесу. Незалежно від ситуації, у компанії мають зводитися три звіти: P&L, Сash flow та Баланс. Їх важливо продовжувати вести, але у кризовий час особливо звертайте увагу на вхідний та вихідний грошовий потік, обсяг вхідних заявок та продажу.

4. Утримуйте увагу клієнтів, навіть якщо вони не хочуть витрачати гроші, як раніше. Від того, як ви спілкуватиметеся з цільовою аудиторією, залежить, чи повернуться до вас клієнти. Тому продовжуйте працювати з ними, робіть спеціальні пропозиції, утримуйте інтерес.

5. Будьте обережні зі знижками. Важливо «не вимити оборотний капітал» — тобто не зменшити базу грошей, яку ви використовуєте для закупівлі нового товару. Якщо закупівельні ціни зростуть, а капітал зменшиться, то доведеться закуповувати менше та продавати менше, що призведе до падіння обсягів бізнесу. Застосовуючи знижки сьогодні, ви продаєте дешевше те, що завтра коштуватиме дорожче у закупівлі.

6. Шукайте нові можливості, ринки та географії. Зараз як ніколи важливо бути швидкими та адаптивними. Більшості компаній потрібна переорієнтація. Новий формат бізнесу лежить у площині неохоплених продуктів, ринків та географій.

7. Збільшуйте витрати лише в тому разі, якщо зможете їх окупити. Витрати повинні призводити до зростання доходів у найближчому майбутньому. Якщо можете вкласти 10 та отримати 15 — робіть це. Нині горизонт інвестицій, як і планування, зменшився — гроші мають обертатися швидко.