Ідеї

Вирощування глив

Як і в будь-якому іншому виді бізнесу, вирощування глив має ряд переваг і недоліків. Щоб визначитися, чи варто вкладати сили і кошти і виробити стратегію, розглянемо їх окремо.

Основні переваги:

  • Висока швидкість росту. Гриби відносно швидко приносять перший урожай, а значить і прибуток.
  • Хороший спротив агресивним мікроорганізмам. Гриби слабо схильні до хвороб і шкідників, тому забезпечують хороше збереження врожаю, що важливо в бізнес-плануванні.
  • Дешевизна субстрату. Найпоширенішим матеріалом для розведення гливи є відходи сільського господарства, які мають невисоку вартість: шкарлупинки насіння, кукурудзяні качани, солома, тирса та інше.
  • Проста технологія вирощування. Гливи не вимагають постійного контролю і великих трудовитрат в період зростання. Також немає необхідності в застосуванні складного технологічного обладнання.
  • Повторне використання субстрату. Після повного вироблення ресурсу субстрату його можна застосувати як корм або як сільськогосподарське добриво.

Основні недоліки:

  • Крихкість плодового тіла і погана транспортабельність. Гриб має м’який і ніжний капелюшок, тому може втратити товарний вигляд під час транспортування споживачеві. Це потрібно враховувати при плануванні географії поширення.
  • Слабо виражений грибний запах. Гливи не володіють яскравим грибним ароматом і мають через це порівняно низьку гастрономічну привабливість для споживача.
  • Алергенні особливості. У невеликої кількості людей, гливи можуть викликати алергічну реакцію, що необхідно враховувати при підборі обслуговуваного персоналу.

Як бачимо, гливи володіють великою кількістю переваг, а деякі їх недоліки можна усунути, правильно налагодивши технологічний процес даної ідеї малого бізнесу в селі.

Види глив для вирощування під бізнес

У природі виростає багато видів їстівних та умовно їстівних грибів даного роду. Потрібно вибрати один або кілька для розведення.

  • Глива звичайна, або устрична. Найпоширеніший вид. Відмінно піддається культивуванню, невибагливий при вирощуванні і володіє хорошими гастрономічними якостями.
  • Глива рожковидна. Їстівна, але не відрізняється хорошими смаковими якостями.
  • Глива осіння. У їжу можна вживати тільки після термічної обробки не менше ніж 15 хвилин.
  • Глива королівська. Вважається цінним їстівним грибом. Володіє винятковими смаковими якостями і може бути об’єктом промислового виробництва.
  • Глива дубова. Вважається їстівною але слабо поширена. Це може бути одним з конкурентних переваг.

Мабуть, найкращим вибором для вирощування буде глива звичайна. Вона вкрай невибаглива у вирощуванні і володіє непоганим смаком. Варто розглянути варіант з виробництвом королівської гливи. Її вирощування пов’язане з певними труднощами, але відмінний смак і низька пропозиція на ринку можуть зробити вигідним бізнес по її вирощуванню тому врахуйте це для вашої бізнес

Приміщення для вирощування глив під бізнес

Перш за все потрібно підготувати приміщення, в якому ви плануєте запускати бізнес з вирощування глив. Серед основних вимог до приміщення:

  • Чистота. Не повинно бути цвілі і грибка. Наявність агресивної цвілі може знищити весь урожай. Щоб знезаразити приміщення його необхідно добре прогріти і покрити підлогу і стіни антигрибковою сумішшю.
  • Температура повітря в межах 10-20С. Це можна зробити за допомогою обігрівача і датчика температури, який буде його автоматично включати і вимикати пристрій.
  • Вологість повітря не менше 85%. Гливи, як і всі гриби, люблять вологу атмосферу, так що необхідно один раз в день розпорошувати невелику порцію води в приміщенні, де вони ростуть. Або налагодити автоматичне зволоження повітря але це може бути недешево.
  • Хороша вентиляція. Під час росту грибів виділяється вуглекислий газ, який в подальшому буде пригнічувати розвиток грибів, тому його необхідно видалити з приміщення і нагнати нову порцію свіжого повітря. Можна провітрювати один раз в день приміщення, однак потрібно строго стежити за температурою, особливо в зимовий період, щоб не загинув урожай.
  • Гарне освітлення рівнем не менше 150 люкс на квадратний метр. Необхідно використовувати тільки лампи денного світла, лампочки розжарювання не підійдуть.

Підготовка субстрату для вирощування глив

Другою справою для вирощування грибів потрібно підготувати субстрат. Найчастіше роль субстрату виконують відходи сільського господарства. Основна вимога – це високий ступінь пухкості маси і висока поживна цінність. Основними субстратами для глив можуть стати: макуха насіння соняшнику, тирса, солома, відходи зерносховищ і інше. Все це неважко купити (або навіть взяти безкоштовно з самовивозом) в сільгосппідприємствах вашого регіону.

Перед висадкою міцелію субстракт необхідно знезаразити. У домашніх умовах найкращим вибором буде заварити його в гарячій воді. Потім протягом не менше двох днів потрібно провести сушку, після чого подрібнити і добре вимішати.

Також є можливість купити готовий субстрат. Найчастіше його називають грибним блоком або блоком глив. Він являє собою вже підготовлений субстрат з міцелієм і упаковочкою. Купівля трохи знизить загальну рентабельність виробництва, але зменшить витрати часу і праці на підготовку.

Технологічний процес компонування мішків

Після підготовки субстрату і міцелію можна переходити до безпосереднього вирощування грибів. Підготовлений субстрат змішують з міцелієм. Міцелію беруть 2-2,5% від маси субстрату і добре їх утрамбовують в поліетиленові мішки.

Мішки можна брати будь-якого обсягу, керуючись габаритами приміщення. Для першого разу оптимальним рішенням будуть пакети на 5 кг, в подальшому їх масу можна збільшити до 20-25 кг. Пакети потрібно закупити заздалегідь.

Після того, як мішки скомпоновані, їх необхідно перенести в інкубаційне приміщення з температурою близько + 23-25 ​​градусів Цельсію. Провітрювати приміщення не потрібно, адже вуглекислий газ, який буде виділятися в процесі дозрівання, зробить сприятливим середовище для глив.

Необхідно суворо стежити за дотриманням температурного режиму. Інкубація займе приблизно три тижні. Після цього мішки з грибами слід перенести в основне приміщення, де гливи будуть дозрівати.

Продаж вирощеної продукції

Як і будь-який інший продукт харчування глива має цілорічний попит. Даний вид грибів використовується і як самостійна страва, і як компонент салатів і м’ясних страв. Піки попиту приходять на час постів. Основні ринки збуту глив – оптові та роздрібні магазини, продуктові ринки, кафе та ресторани.

На початковому етапі, коли обсяги продукції досить малі, а врожаї дозрівають нерівномірно, логічно звернути увагу на дрібні магазини і своїх знайомих. При наявності автомобіля можна здійснювати регулярні об’їзди місцевих магазинів і пропонувати їм продукцію за ціною нижче, ніж закупівельна на продуктовій базі. В середньому в невеликий магазин можна продати від двох до п’яти кілограмів грибів за один раз.

Також можна поширювати свою продукцію серед знайомих і колег. Свіжі гриби, особливо взимку, завжди високо цінуються і користуються попитом. Для збільшення продажів можна замовити візитки з короткою інформацією і номером телефону або потурбуватися іншою рекламою.

При збільшенні обсягів виробництва, коли ви можете взяти на себе регулярні зобов’язання за обсягом, можна звернути увагу на супермаркети і оптові бази. Ціни закупівель в них будуть невисокі, проте вони практично завжди готові купувати великі обсяги продукції, аж до сотень кілограмів.

Ідеальний варіант – укласти договір на регулярне постачання своєї продукції. Це дасть вам можливість розпланувати збут врожаю і оцінити поточні темпи виробництва. Варто відзначити, що великі магазини можуть зажадати довідку про придатність харчового продукту тому врахуйте це для вашої ідеї малого бізнесу в селі.

Альтернативою може стати продаж грибів на власній роздрібній точці продуктового ринку. Для цього необхідно взяти в оренду місце і мати мінімальний набір обладнання: стіл, ваги, фасувальні пакети. Зібраний тижневий урожай можна продавати на вихідних, коли велика частина населення їде за продуктами. При цьому слід об’єктивно оцінювати купівельну спроможність і ціновий діапазон, щоб не залишати непродані надлишки, які з великою ймовірністю пропадуть до наступного тижня.

Перспективи бізнесу з вирощування глив

Вирощування глив є універсальним видом господарської діяльності. Можна підібрати оптимальні обсяги виробництва і корелювати їх в залежності від ситуації на ринку.

Почати можна з невеликого приміщення і об’ємів в 40-50 кілограмів в місяць, а в подальшому нарощувати темпи виробництва. Для великих обсягів краще найняти робітників, які візьмуть частину обов’язків на себе, орендувати більше приміщення, вийти на великих покупців.

Вирощування глив на продаж: практичний кейс

Початкове виробництво знаходиться в підвалі приватного гаража. Щомісяця закладається 20 мішків по 10 кілограмів субстрату, які дають 80 кілограмів урожаю в місяць. Після налагодження і відпрацювання виробництва, виходу на перших покупців, доцільно робити закладку нових блоків з міцелієм щотижня, щоб мати врожай регулярно, а не один раз на місяць.

Надалі можна орендувати велике приміщення і вирощувати гриби в більшому обсязі, маючи запас промислових потужностей, які будуть використовуватися в пікові періоди споживчої активності: свята, при падінні пропозиції конкурентів, або пости. Таким чином, завжди можна буде підлаштуватися під ринок і адекватно реагувати на його зміни. Завжди буде можливість швидко наростити темпи виробництва і збільшити обсяг продукту.

Пізніше варто задуматися про власну точку продажу грибів та укладанні контракту з оптовими базами, в даному випадку можна постійно збільшувати виробничі площі, а всі надлишки, які ви не зможете реалізувати у власному магазині, здавати на бази.

Резюме бізнес проекту

Ідеї малого бізнесу в селі з вирощування глив є перспективним бізнесом як для підприємців-початківців, так і для серйозних підприємців. Простота вирощування, дешевизна виробництва і великий ринок збуту роблять цей продукт вигідним варіантом.

Існують певні перспективи зростання і розвитку проекту. На початковому етапі ризики мінімальні, а перший прибуток можна отримати вже через 3-4 тижні. В подальшому, при добре налагодженому виробництві, логістиці і правильному виборі персоналу даної бізнес ідеї в Україні, ваша участь в бізнесі може звестися до мінімуму, що залишає простір для подальших проектів і приноситиме регулярний пасивний дохід.