Бізнес

Бізнесу в умовах війни: як триматися на плаву

Всі ми розуміємо, що ведення бізнесу сильно постраждало під час війни. Але як підтримати свій бізнес, щоб мати змогу надалі працювати і отримувати прибуток, платити податки та допомагати економіці?

Подбайте про працівників. Багато хто виїхав за межі дому та офісу, тому ваше завдання — організувати їх комфортну роботу. Забезпечте їх всім необхідним для роботи. Якщо це зроблено — шукайте простір для покращення процесів. Використовуйте нові технології для віддаленої роботи та організації праці. Налаштуйте комунікацію всієї компанії в одному місці, щоб працівники могли оперативно обмінюватися порадами і звертатися один до одного за допомогою.

Сприймайте скорочення штату як останній крок. Не потрібно поспішати скорочувати персонал та різати їм зарплатню. Якщо у вас є можливість, ви можете проговорити з командами те, чим вони можуть бути корисні у разі, якщо їх прямі завдання зараз неактуальні. Можливо, маркетологи зможуть допомагати з продажами, а менеджери підтримувати офіс. Шукайте варіанти збереження штату. Коли війна закінчиться, настане відлига для бізнесу, тому вам потрібно буде увійти в цей стан з сильною перевіреною командою.

Переорієнтуйтесь на інші ринки за можливістю. Продажі в Україні впали майже в усіх сферах бізнесу. Але все ж таки це можна сприймати як опцію для розвитку бізнесу. За можливості спробуйте зайняти ніші на українському ринку, які суміжні з вашою. Інший варіант — закордонні ринки. Якщо ви працювали поза межами України до війни, то нарощуйте там присутність. Вийти з нуля у війну на ринки Європи, звісно, непросто. Але багато компаній там хочуть працювати з українцями хоча б для того, щоб допомогти. Проаналізуйте можливості і не виключено, що ви знайдете щось перспективне.

Використовуйте звʼязки. Партнери можуть значно допомогти вашому бізнесу триматись. Обʼєднуючи зусилля можна запускати нові та підтримувати поточні проєкти. Крім цього, разом можна організовувати різні волонтерські та благодійні активності. Особливо це стосується міжнародних звʼязків, які можуть стати ключовими для поширення інформації, збору коштів тощо.