Цікаве

Як провести ідеальну онлайн-презентацію

За останні роки бізнес-комунікації майже повністю перейшли в онлайн. Зокрема, і презентації. Як ідеально презентувати проєкт, продукт, звіт в онлайн-режимі?

Технічна підготовка до презентації онлайн. Перед презентацією варто заздалегідь перевірити доступність та якість інтернету. А також вивчити сам інструмент для онлайн-презентації. Серед популярних зараз — Zoom, Teams. «Поклацайте», перевірте, потестуйте з кимось, що відбувається по той бік екрану і як вас бачать ваші співрозмовники.

Робота з самою презентацією. Визначте мету: що ви хочете, щоби люди зрозуміли, запам’ятали та зробили після презентації? Коли є відповіді на ці три питання, компонуйте свій матеріал згідно з метою. Додайте прикладів, кейсів, на основі яких зробите висновки та рекомендації. Також перевірте, чи не розміщуєте ви на слайдах велику кількість тексту. Це призводить до розсіювання уваги і втомлює слухачів.

Проведення онлайн-презентації. Радимо користуватися класичним планом презентації і від початку познайомити з ним свою аудиторію: Вітання – Перевірка звуку голосом і дублювання в чат – Перевірка візуального ряду – Структура презентації – Регламент – Власне презентація і, за можливості, залучення аудиторії, інтерактив – Ключове повідомлення – Сесія питання/відповіді – Повторно ключове повідомлення/заклик.

Зворотний зв’язок. Спікер може робити запит на зворотний зв’язок упродовж презентації онлайн: проговорив якусь частину, блок — попросив слухачів прореагувати, наскільки було корисно, цікаво. Важливо залишати час на відповіді — 30 секунд, хвилина.

Після презентації важливо не забути виконати обіцяне під час неї: відповісти на запитання, які потребували окремої підготовки, вислати презентацію, посилання. Якщо є потреба, провести анкетування, опитування.