Бізнес

Як керувати бізнесом під час війни

Тактичні рекомендації, які допоможуть тримати бізнес на плаву у такі тяжкі часи.

Рахуйте гроші, а не прибуток. Прибуток — завжди необхідна умова для отримання грошей, але під час кризи варто зосередитися на Cash, EBITDA і по можливості не допускайте сильних заборгованостей серед клієнтів та контрагентів.

Податки. Держава впровадила пільговий режим оподаткування для більшості видів бізнесу, користуйтеся цим, щоб знизити податкове навантаження на бізнес.

Спробуйте збільшити продуктивність: пришвидшити технологічні процеси та усунути проблемні місця, мінімізувати зайві операції.

Розумно контролюйте витрати, зобов’яжіть керівників звітувати про них. Можливо доведеться відправити у тимчасову відпустку частину команди або навіть звільнити, якщо є критична потреба в цьому. При цьому пояснюйте команді, що інакше ваш бізнес не виживе.

Оцінюйте клієнтів і постачальників. Перевіряйте, чи дійсно клієнти такі «слабкі» чи такі «здорові», як здаються. Станьте жорсткішими в переговорах, але не виходьте за межі.

Перегляньте план інвестицій, «заморозьте» ті, без яких можна обійтися.

Захистіть особистий добробут. Власникам варто створити для бізнесу резерв, щоб пережити тимчасові труднощі. Також перегляньте особисті програми інвестування та поточні витрати.

Продумайте найгірші сценарії. Не варто панікувати, але й не можна втрачати ліквідності.

Перетворіть загрози на можливості. Вивчіть усі загрози для вашого бізнесу зважаючи на ситуацію в країні та світі, зробіть системний аналіз, знайдіть додаткові можливості для розвитку.