Люди

Ерік Ларссен: філософія правильного відпочинку

Відомий тренер Ерік Бертран Ларссен вчить: відпочивати треба так само продумано, як і працювати.

“Для мене як для тренера з особистісного росту відпочинок – важлива тема. Я щодня торкаюся її в спілкуванні з клієнтами. Хтось відпочиває занадто багато і називає себе ледачим, млявим, повільним.

Тема відпочинку не суперечить моїй філософії, що працювати потрібно якомога ретельніше. Ці ідеї нерозривно пов’язані. Кращі з кращих дуже багато відпочивають. Але важливо не забувати про те, що відпочинок необхідно планувати. Він повинен стати частиною вашого повсякденного життя – частиною тижня, місяця, року. Ключове слово ментальної підготовки – усвідомленість, і відпочинок повинен стати усвідомленою, продуманою частиною вашого життя.

Перемикайтеся
У відпочинку безліч видів. Зайнятися абсолютно іншою справою, переключивши свої думки з одного на інше, теж свого роду відпочинок. Наведу приклад. Якщо ви належите до численної касти людей, робочий день яких починається о дев’ятій ранку і закінчується о шостій вечора, то зазвичай приходите додому виснаженим. Нерідко думки про роботу ви приносите з собою. І це велика помилка. Не дозволяйте роботі перетинати поріг вашого будинку. Ви не отримаєте ніякої користі, будучи наполовину тут, наполовину там.

Перезарядка батарей стане більш ефективною, якщо думки про роботу будуть чарівним чином випаровуватися на сходах, що ведуть до ліфта або до дверей вашого будинку. По дорозі додому відключайте мобільний телефон, і зберігайте його в цьому стані ще мінімум годину, тому що вам потрібно розслабитися і відновити сили. Щоб відпочити, досить подумки переключитися. Ви можете це зробити – варто лише захотіти.

Чим саме ви займетеся в будинку в першу годину після повернення, неважливо, головне – робити це на всі сто і на всі сто подумки бути тут і зараз. Проведіть час з сім’єю, пограйте з дітьми, повечеряйте з друзями. Проявляйте інтерес до тих, хто поруч з вами, будьте уважні, грайте свою роль сумлінно. Це змусить вас змістити фокус, а це відкриє дорогу потоку енергії. Скажіть про себе, що ви повні сил, що будете найкращим батьком, кращим чоловіком або коханим в світі. На шляху в цей чарівний світ ви почнете змінюватися, тому що думки знаходяться у вас під контролем. Внутрішній діалог, тайм-менеджмент, візуалізація і – вуаля! – батарейки перезаряджені.

Медитація
Ефективним доповненням до нічного сну можуть стати перерви на медитацію, особливо якщо вночі ви неспокійно спите. У п’ятницю ви будете практикувати цю техніку щогодини або дві – на свій вибір. Я впевнений, що через кілька років деякі західні компанії введуть практику проведення колективних медитацій протягом робочого дня, щоб підняти продуктивність.

Під станом медитації я маю на увазі не сон, а переміщення вниз по шкалі «повна боєготовність – глибокий сон”, ця шкала складається з декількох рівнів. Уявіть: ви настільки втомилися, що, діставшись до ліжка, відчуваєте величезне бажання скоріше заснути. Ви починаєте рух за шкалою вниз і занурюєтеся в дрімоту. Через пару хвилин вас будить короткий голосний звук, ви здригаєтеся, широко відкриваєте очі і розумієте, що десь в будинку від протягу грюкнули двері. Ви знову закриваєте очі і відправляєтеся в країну снів. Це один з рівнів шкали. Ви ні не спали, ні спали, а були десь посередині.

Я почав розпізнавати ці фази після першого сеансу медитації. Будь-хто з вас напевно здогадується про їх існування, але я переконаний, що, навчившись їх розрізняти і витягати з них користь, ви тільки виграєте, тому що це щось фантастичне. Можна увійти в певну фазу і залишатися в ній, наскільки це допустимо. На Сході практика медитації широко популярна протягом декількох тисяч років, проте на Заході її довгий час вважали дивним заняттям дивних людей. Сьогодні численні дослідження говорять про те, що медитація благотворно впливає на людину: вона стає більш врівноваженою і спокійною, думки прояснюються і, що не менш важливо, організм відпочиває.”