Бізнес

Як бізнесу почати співпрацю з блогерами

За статистикою, рівень довіри до рекомендацій блогерів становить 62%. При цьому високою довірою блогери користуються в людей абсолютно різного віку та соціального статусу, тому за допомогою реклами у блогерів можна просувати будь-які бренди категорій B2C та B2B.

Що отримує бренд, почавши роботу з блогерами:

увагу цільової аудиторії та можливість донести переваги свого продукту;

підвищення впізнаваності бренду і позитивний вплив на рівень продажів;

довіру до продукту завдяки авторитетній думці блогера;

можливість почати діалог зі споживачами та продемонструвати зацікавленість у кожному потенційному клієнті;

фідбек щодо якості продукту, сервісу компанії, ціні тощо, щоб проаналізувати думки аудиторії, визначити найчастіші проблеми і точки виникнення негативу та усунути їх.

Алгоритм співпраці з блогерами

1. Простежити за тим, якій саме соціальній мережі надають перевагу потенційні клієнти та кого саме вони читають. Для цього потрібно дослідити та проаналізувати 10–20 яскравих представників цільової аудиторії та подивитися, на кого вони підписані. Рекомендуємо створити базу блогерів, яка буде класифікуватися не тільки за кількістю підписників та її географією, а й за інтересами цільової аудиторії.

4. Перевірити, з якими рекламодавцями співпрацював блогер раніше. Якщо він рекламував онлайн-казино, тютюнові вироби, мережевий маркетинг, китайських перекупників, треба добре подумати, чи варто починати з ним співпрацю.

6. Постійно оцінювати ефективність співпраці та щодня перевіряти загальну активність блогера, а не тільки свої партнерські пости. Так можна відстежувати розбіжності між цінностями бренду та діями блогера і вчасно скорегувати активність.

Як правильно обрати блогера

1. Шукати блогера з відповідними бренду цінностями. Наприклад, якщо стоїть завдання прорекламувати алкогольний напій, не варто звертатися до блогера, який пропагує здоровий спосіб життя.

2. Перевірити коефіцієнт залученості аудиторії. Необхідно вирахувати співвідношення кількості підписників до кількості реакцій під постами. У результаті має вийти не менше 10%. Наприклад, якщо у блогера 750 тисяч підписників, середній показник активності під постами має бути близько 70–75 тисяч лайків. Це свідчитиме про те, що акаунт наповнений живими людьми та цікавий аудиторії.

3. Проаналізувати стрічку. Є блогери, які дуже ретельно та обережно ставляться до реклами, а деякі рекламують різноманітні товари однієї категорії. Тому потрібно перевірити стрічку на наявність у ній конкурентів та продуктів, які суперечать цінностям вашого бренду.

Бізнесу варто звернути увагу на те, що такий інструмент, як робота з блогерами, актуальний як ніколи. Він є унікальною можливістю отримати миттєвий зворотний зв’язок від користувачів, швидко відреагувати та скорегувати бізнес-процеси. Адже попереду опиняється саме той, хто не боїться експериментувати та використовувати нові інструменти