Бізнес

Цікаві факти про електронну комерцію в Україні

Необхідно розуміти, що навіть в умовах зниження активності в економіці в цілому, в тому числі і по відношенню до e-commerce, окремі сегменти товарів в інтернет-торгівлі, такі як одяг, дитячі товари і ряд інших, показують динамічне зростання. Це робить електронну комерцію одним із найбільш перспективних напрямків для розвитку торгівлі.

Наприклад, ось як виглядає розподіл частки ринку в 2014 році між основними гравцями в сегменті електроніки та побутової техніки за даними Української Асоціації Директ Маркетингу (УАДМ):

А така картина спостерігається в ще одному розвиненому сегменті онлайн-торгівлі, а саме – Fashion (одяг та взуття):

Якщо ви працюєте в сфері електронної комерції, є власником інтернет-магазину, плануєте його відкрити або ж просто цікавитеся електронною торгівлею в цілому, безсумнівно, вам буде цікаво почитати деякі цікаві факти про електронну комерцію в Україні.

  • За даними УАДМ, за підсумками 2014 року найбільшим недержавним оператором ринку доставки замовлень з інтернет-магазинів є «Нова пошта», яка займає при цьому ринкову частку в розмірі 21%. Більше 36% від загальної кількості доставок, як і раніше, припадає на Укрпошту.
  • Обсяг українського ринку інтернет-торгівлі за підсумками 2014 року склав $1.6 мільярда доларів США. Це може здатися багато, але, за словами багатьох експертів, ринок повернувся до показників 2012 року.
  • YouTube-канал інтернет-магазину Rozetka.ua в 2015 році подолав позначку в 100 мільйонів переглядів. Таким чином, він увійшов Топ-3 сайтів світу в сегменті e-commerce за обсягом трафіку, отриманого з YouTube за підсумками останнього року.
  • Згідно з даними GfK Ukraine, в 2014 році на першому місці за покупками в Інтернеті в Україні була побутова техніка і електроніка, на другому місці покупка одягу, а замикає трійку лідерів – косметика та парфумерія.
  • Також минулого року переважна більшість покупців (93%) залишилися активними користувачами сайтів оголошень та торгових майданчиків-маркетплейсів.
  • Через різку девальвацію гривні за підсумками 2014 року ринок e-commerce впав у доларах на 20% і в той же час виріс у гривні на 19%.
  • За даними організації UNCTAD, яка займається вивченням ринку онлайн-торгівлі, із розвитку сегменту e-commerce цього року Україна опинилася на 58 місці з 130. Цілком можливо, що до 2020 року країна увійде до першої тридцятки.
  • Частка Інтернету в загальному обсязі роздрібних продажів поки становить лише 1,7%. У той час як у Великобританії цей показник наближається до 14%. Це свідчить про великі перспективи розвитку в майбутньому.
  • Лідером українського ринку електронної комерції залишається інтернет-магазин Rozetka.ua, обіг якого за підсумками минулого року склав $350 мільйонів:

Також «Розетка» є лідером в контекстній рекламі в Уанеті, за даними сервісу «Продвігатор».

Зростає популярність і сервісу онлайн-оголошень OLX.UA:

До речі, знову ж про “Розетку”. На початку липня співвласником акцій інтернет-магазину став інвестиційний фонд світового рівня – Horizon Capital, що ще раз підтверджує перспективи розвитку компанії як бізнесу в сфері електронної комерції.

  • Майже 71% замовлень в інтернет-магазинах України оплачується готівкою при отриманні, що є наслідком певного рівня недовіри до продавців, характерного для всіх країн СНД, а також частково справою звички і консервативного підходу.
  • Невпевненість у надійності продавця і відсутність можливості перевірити товар на місці на предмет якості – є основними причинами, чому українські інтернет-користувачі вважають за краще оплачувати замовлення готівкою при отриманні.
  • Показник середнього чеку, за інформацією учасників ринку, за рік збільшився на 10-20%, що здебільшого викликане піками продажів під час коливань валютного курсу.

Однією з особливостей українського ринку, яку необхідно враховувати, є двомовність. При цьому велика частина україномовних користувачів зосереджена на заході країни, а російська мова популярніша на сході, півдні і частково в центральних регіонах. До цих пір ряд найбільших інтернет-магазинів має тільки російськомовну версію сайту, але ми рекомендуємо робити сайт на двох мовах, щоб максимально охопити потенційний цільовий трафік.

Продажі техніки через Інтернет, за даними аналітичного агентства TNS Ukraine, вже відчутно перевищують продажі в оффлайнових магазинах, а сегмент продажу одягу та взуття впритул підбирається до аналогічних показників:

  • За 2014 рік кількість українських користувачів Facebook зросла на 400 тисяч учасників, що в поєднанні з поширенням 3G має дати новий поштовх в плані збільшення кількості онлайн-покупок за рахунок мобільних користувачів і соціальних мереж.
  • До речі, за даними Google, 66% українців у віці від 16 до 24 років використовують смартфони. І щорічно показник проникнення цих мобільних пристроїв зростає приблизно на третину.
  • Поява 3G-зв’язку розширює потенційну аудиторію інтернет-магазинів, адже тепер покупки можна буде здійснювати з будь-якої точки країни. Це може призвести не тільки до збільшення пропозиції з боку продавців, але і до зниження цін на багато груп товарів.

Навіть з урахуванням складної ситуації в економіці, ринок електронної комерції продовжує рости і має великі перспективи. Відкривати інтернет-магазин зараз не тільки вигідно, а й просто необхідно, щоб не втратити час і не дати конкурентам зайняти ніші, які тільки починають набирати обертів