Бізнес

Стартап -корисні поради

Як просувати стартап і не витрачати на це купу грошей

Навіть за умови, що ви розробили найкращий і перспективний стартап, ідеї якого покликані зробити революційний прорив, всі старання можуть так і залишитися непоміченими без правильного і грамотного просування проекту. Від того, кому, як і коли ви будете розповідати про своє починання, залежить дуже багато: починаючи від кількості клієнтів і закінчуючи інтересом інвесторів. Але як заявити про себе світові, якщо фінансування обмежене, і витрачати на рекламу цілий статок у стартапу просто немає можливості? Насправді, великі вкладення і не потрібні зовсім. Головне – завжди перебувати в потрібний час у потрібному місці і використовувати шанси по максимуму.

Мої контакти – моє багатство

Навіть якщо ви не стартапер, а корпоративний працівник, хороші контакти – це ваше все. Так було і буде завжди. Будь-який бізнес будується на знайомствах. Особливо це стосується молодих компаній, які тільки-тільки завойовують позиції на ринку. Відвідуйте профільні заходи бізнес-зустрічі, конференції, обмінюйтеся візитівками і, звичайно ж, розповідайте про свій проект. Так ви зможете залучити велику аудиторію. І так – ніколи не снідайте на одинці.

Чудеса ЗМІ

Щоб розповісти всім про те, які корисні послуги ви надаєте або які товари продаєте, зовсім не обов’язково платити за рекламу в пресі. З’явитися на сторінках журналів, газет та інтернет-видань можна безкоштовно, не відмовляючись від коментарів для журналістів, інтерв’ю та інших активностей. Намагайтеся будувати хороші відносини з представниками медіа, ставайте постійними спікерами, і в аудиторії з’явиться шанс дізнатися вас трохи краще.

Нікуди без SMM

Соціальні мережі сьогодні все більше і більше стають схожі не на місце зустрічі друзів і знайомих, а на бізнес-майданчика з великою кількістю корисного рекламного інструментарію. Подейкують навіть, що соцмережі вже обігнали пошуковики за кількістю запитів. Чи то ще буде. Гріх не використовувати такі можливості для просування свого бренду. Запустити сторінку компанії – справа кількох хвилин. Далі буде потрібно багато роботи зі створення якісного та привертає увагу контенту, пошуку зацікавленої аудиторії. На перших порах можна попросити друзів «лайкнути» сторінку, а потім випробувати функціонал контекстної реклами.

Стартапер говорить

Щоб у компанії не було відбою від клієнтів, потрібно формувати імідж справжніх професіоналів, які знають свою справу. Це досить складне завдання, яке потребує часу, сил і навіть деяких витрат. Полегшити собі роботу можна за допомогою появи в ЗМІ, про що ми вже говорили вище, і активних виступів на заходах, вебінарах, семінарах і т.д. Вас запам’ятають і, можливо навіть, почнуть впізнавати, а клієнти, вибираючи між не таким відомим брендом конкурента і вашою компанією, зроблять вибір на користь того пропозиції, про яку вже чули раніше. Крім того, вміння добре виступати дуже потрібно молодому підприємцю і в спілкуванні з потенційними інвесторами. Ви повинні вміти яскраво і коротко описати свою компанію і те, чим вона займається, практично за кілька хвилин або навіть секунд. І бути готовими виголосити свою промову в самих різних умовах – під час перерви на конференції або навіть по дорозі до автомобіля. Як бачимо, просування не завжди пов’язане з великими фінансовими витратами. Іноді можна скористатися і власними уміннями. Не сперечаємося, для цього потрібно стати прекрасним оратором, копірайтером, викладачем і SMM-менеджером в одній особі. Але воно того варте.