Бізнес

Як залучити інвесторів і захистити бізнес від рейдерства: 4 важливих кроки

Перспективні бізнеси можуть привабити не лише інвесторів, а й рейдерів. Що можуть зробити власники бізнесу для його убезпечення від рейдерських захоплень та залучення інвестицій?

Крок 1. Корпоративне управління та наглядова рада. По суті, корпоративне управління – це чітка система взаємодії між власниками бізнесу, наглядовою радою та топ-менеджементом. І саме наглядова рада є тим ключовим елементом, який гарантує захист. А для інвесторів наявність корпоративного управління та наглядової ради є лакмусовим папірцем, що вкладати в таку компанію досить безпечно.

Крок 2. Топменеджер із необхідними компанії цінностями. Ризик для безпеки бізнесу від спеціаліста, який не відповідає компанії за цінностями, – почне працювати недобросовісно, розробляти шахрайські схеми, зливати інформацію конкурентам. Також ціна цієї помилки – пошук спеціалістів, які звільнилися через СЕО не з тими цінностями, та ймовірні його менеджерські помилки у бізнесі.

Крок 3. Соціальна активність. Будь-який бізнес непросто захопити, якщо компанія співпрацює з різними спільнотами та громадськістю міста, де вона розташована. Відомо немало випадків, коли намагання «рейдернути» підприємство, яке у своєму місті забезпечує роботою населення, будує дитячі садки, школи та підтримує місцеві громадські проєкти, нічим не закінчувалося. Адже на захист цього бізнесу виходили і робітники, і всі громадські діячі, яких підтримувала компанія. До того ж інвестори надають перевагу компаніям, які соціально та екологічно активні.

Крок 4. Фінансова звітність і сучасний облік. Відсутність структурованої фінансової звітності негативно впливає на кредитоздатність і можливість залучати зовнішнє фінансування. Адже жоден інвестор не стане вкладати кошти в бізнес, у якого фінансова звітність написана «на колінці». Бо розуміє, що це небезпечно для його коштів – коли немає зрозумілої та прозорої фінансової системи управління компанією.